El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra fa una crida a “resistir” davant “la por, les amenaces i la violència”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a “resistir” en el seu missatge institucional en motiu de la Diada de l’11 de setembre. “Ens trobem en una cruïlla històrica”, ha manifestat Torra, tot afegint que “ens cal decidir si davant la injustícia, les amenaces, la por, la violència, les presons i l’exili, ens hi conformem o ens hi resistim i avancem”.

 

Torra ha traçat un paral·lelisme històric entre la situació actual i el setge contra Barcelona del 1714, quan els catalans van decidir que “es defensaria fins a les últimes conseqüències un dels sistemes constitucionals i parlamentaris més antics d’Europa, que ja portava cinc segles”. “El seu exemple —ha dit el president— perdura en la nostra memòria, com ho fan sempre en la història dels pobles aquells que han brandat la bandera de la llibertat per damunt de l’interès particular”.

 

El president ha fet també una crida “a fer valdre sempre la veritat, a desemmascarar la mentida quan faci falta” i a fer-ho mantenint “sempre el bon to i el somriure, malgrat els insults i les humiliacions”.

 

Torra ha expressat el seu desig a que els catalans visquin “lliures, amb totes les conseqüències” i que només es deguin “a la consciència íntima de persones demòcrates i pacífiques”. El president ha demanat que “per damunt de tot” es defensin “les llibertats democràtiques” i ha apuntat que “la llibertat no fractura” perquè “el que fractura és la seva absència”.

 

A escasses hores de la celebració de la Diada, Torra ha defensat el “combat pacífic” pels “drets civils” sense abandonar, ha advertit, “la bandera del diàleg, la pau i la paraula”. Segons ha dit, “algú voldria” que aquestes banderes s’abandonessin, però “no ho aconseguiran mai”, ha avisat perquè “la paraula i el vot son les nostres úniques eines”. I és que, per Torra, “en la defensa de la democràcia i la llibertat, és l’únic terreny on pot créixer el progrés, ens ho mereixem tots, aquest és el pacte de convivència”. Perquè conviure, ha recordat, “és viure els uns amb els altres i no pas els uns sota els altres”.

 

“El nostre govern s’ha compromès a fer efectiva la República, que ha de ser de tots els catalans”, ha assenyalat Torra. “Ho farem per tots els presos polítics i exiliats i els perseguits per haver donat la paraula al poble en el referèndum de l’1-O. Aquest és un poble que es vol lliure, que ha decidit ser sobirà del seu destí“, ha conclòs.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa