El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra exigeix al rei i a Sánchez que demanin perdó als catalans públicament
  • CA

En el seu discurs en motiu de la Diada de l’11 de setembre, un cop validada l’estratègia de la confrontació intel·ligent amb l’Estat i a les portes d’una segona reunió de la taula de diàleg, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha volgut reptar els màxims dirigents espanyols a fer un gest per reparar relacions. El repte seria que tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el monarca Felip VI, complissin amb allò que Torra creu que és una “responsabilitat” d’Espanya, encara no assumida: “demanar disculpes al poble de Catalunya”.

No ha estat una demanda deixada caure de passada. Torra ha dedicat bona part de la seva intervenció, enregistrada al Palau de la Generalitat, a especificar també de quina manera l’Estat hauria d’expressar aquestes disculpes. El president ha indicat que el govern espanyol ho ha de fer “en un acte solemne” i que en aquest tant el cap d’Estat com el cap de govern, “públicament”, hauran de demanar “disculpes per la persecució, detenció i afusellament del president [Lluís Companys] i de tots els milers de catalans morts a l’exili, als camps nazis de concentració o a les presons catalanes”.

Catalans al “combat”

Com en tots el seus missatges anteriors per la Diada de l’11 de setembre, Torra ha expressat la necessitat que els catalans assoleixin la independència d’acord amb la seva aspiració “per recobrar la llibertat”. “La nostra història és un combat persistent per l’esperança”, ha subratllat, recordant que els darrers tres anys després del referèndum de l’1-O del 2017 en són una mostra, tot i la “repressió que ha descarregat l’estat espanyol contra demòcrates pacífics”. Torra ha insistit en denunciar la “persecució política” que pateixen presos polítics i exiliats actualment perquè és “pròpia d’un estat autoritari i venjatiu”.

Malgrat les dificultats que pateix actualment el Govern, les pressions per la convocatòria d’eleccions o la trencadissa entre els partits independentistes per visions i estratègies divergents, Torra ha volgut remarcar que la seva voluntat és la de “persistir” en la “voluntat democràtica per la llibertat fins a aconseguir la plenitud nacional del nostre país: la independència”.

En la segona part del missatge, el president s’ha centrat en la “maleïda” pandèmia de la Covid-19, a la qual ha culpat d’haver robat “massa vides, massa somnis, massa projectes”. El president, com ha insistit en les darreres setmanes —tot i no haver convençut els seus principals adversaris, que l’acusen d’haver fet una “purga política” al Govern—, ha remarcat que la lluita contra l’epidèmia és la seva principal preocupació: “Aquesta és ara la lluita de cada dia, de cada hora, del nostre Govern i d’una societat que demostra una maduresa, un compromís i una generositat excepcionals”.

[DOCUMENT: Discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, en motiu de la Diada 2020]

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa