El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra es resisteix davant un Estat que “fa aigües”
  • CA

“La clau de l’estat de la nació estarà en el que passi aquest octubre”. En un escenari vertiginós i de notable desori polític a l’Estat espanyol, empantanegat amb un govern en funcions pel fracàs de les negociacions entre el PSOE i Podemos i la convocatòria de noves eleccions el 10-N, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha volgut donar mostres inequívoques aquest dimecres, en el debat de política general al Parla ment, de no moure’s ni un sol mil·límetre del seu posicionament. Així, el president de la Generalitat, a qui un procés judicial obert per un llaç groc amenaça de conduir en pocs mesos cap a la inhabilitació, es troba a les portes de guanyar-se el títol de Torra, ‘el resistent’. Un os dur de rosegar per les estructures de l’Estat espanyol que malden per fer-lo caure.

Pendents de la sentència contra els líders independentistes, coincidint amb el segon aniversari del referèndum de l’1-O a principis d’octubre, i amb un nou capítol de repressió contra l’independentisme amb la detenció d’activistes que, segons la Guàrdia Civil, preparaven atemptats, Torra ha volgut denunciar —amb un discurs que s’ha allargat dues hores— que la democràcia espanyola fa fallida. El president no dona crèdit a les sospites de l’institut armat espanyol contra els independentistes, ha considerat els fets “gravíssims” i ha exclamat que “estem farts que s’entri a les cases dels catalans de matinada”, citant la icònica cançó antifranquista de Maria del Mar Bonet.

Com ha fet en altres ocasions, el president ha recordat que el Parlament és la única institució davant de la qual ha de respondre i ha tirat de referències il·lustres, recordant que Josep Carner és qui va dir que la cambra catalana és “la primera institució republicana”. Acte seguit, avís per a navegants: “Em dec exclusivament al Parlament de Catalunya i al poble que assenyala el camí a seguir, el compliment del mandat popular és el principal deute que m’autoexigeixo”.

La “mort de Montesqiueu” a l’Estat

Una declaració d’intencions invariable de Torra que ha disparat contra un Estat espanyol on ha tingut lloc la “mort política de Montesquieu”, en considerar que “la separació de poders és un miratge que s’ha confós”, amb una menció especial al monarca Felip VI, “que ha perdut al seva neutralitat, si és que mai l’havia tingut”, ha lamentat el president. Tot plegat, li ha servit per dir que mai es cansarà de continuar “denunciant que la democràcia espanyola fa aigües”, fent crítiques a una Constitució “caduca” i a una dinàmica en què “la repressió és una pràctica normalitzada”.

L’amenaça d’un 155 que sobrevola les institucions catalanes mentre el debat polític s’ocupa de dilucidar si la desobediència ha de ser una resposta a la sentència del Tribunal Suprem, Torra ha enviat una crítica als partits polítics espanyols perquè “no n’hi ha cap que no avali” l’aplicació de l’article sempre amb la defensa de la unitat d’Espanya com únic punt d’acord entre les formacions polítiques espanyoles. Així Torra no veu manera de trobar un acord per a Catalunya: “Què podem esperar? Quin encaix podem pretendre? Qui pot defensar que hi haurà judicis justos a la dissidència política? Amb a sentència veurem quanta democràcia és capaç d’assumir l’Estat espanyol”. En aquest punt, Torra ha emplaçat l’unionisme a acceptar un referèndum per tal de donar veu als catalans al voltant del projecte d’independència.

Un país inviable per culpa del dèficit fiscal

En la segona part del discurs, Torra ha fet una relació d’objectius del Govern que es compromet a gestionar el dia a dia dins del marc legal i complint unes competències “imposades per un tribunal”, però que tot i això, ha dit, es gestionen apassionadament. Les dificultats del Govern i els “greuges de l’Estat” sustenten per Torra les demandes d’independència per Catalunya. De fet, el president ha dit que el que a ell li treu la son cada dia és preguntar-se què en seria de Catalunya sense haver d’arrossegar el “llast” de l’Estat espanyol, de qui n’ha denunciat “un tracte vexatori” per obligar-lo a assumir “un dèficit fiscal” que, de no resoldre’s farà “aquest país inviable”.

En aquest marc, Torra ha acabat la seva intervenció llançant una petició a tots els grups parlamentaris de la cambra a qui ha demanat “responsabilitat” per tal de poder aprovar els pressupostos del 2020, que marcarà una despesa un 10,2% per damunt de la del 2017 . “Apel·lo a la cambra per la necessitat de disposar d’uns pressupostos eminentment socials, us demano que oblideu que tornem a estar en campanya electoral i que penseu en els efectes d’una nova pròrroga pressupostària sobre la ciutadania”, ha afegit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa