El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra denuncia davant els cònsuls que la situació d’injustícia per Catalunya “persisteix”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha denunciat aquest dilluns que la situació d’injustícia per Catalunya “persisteix” i que l’exercici democràtic “continua compromès”. Durant la recepció al cos consular acreditat a Catalunya, Torra ha explicat que el Govern ha seguit les recomanacions del grup de treball de detencions arbitràries de l’ONU i ha exigit l’alliberament dels “presos polítics” i el retorn dels “exiliats”. El cap del Govern ha reclamat que la “persecució” finalitzi i ha reivindicat que el de Catalunya no és un conflicte judicial sinó polític. Durant el parlament, ha dit que els polítics han estat escollits per fer política i ha recordat que el moviment independentista ha estat sempre “cívic” “pacífic” i “democràtic”. “No demanem a ningú que estigui a favor de la independència, però si solidaritat respecte els drets que han pogut exercir altres països europeus”, ha subratllat.

Torra ha agraït la tasca feta pels representants dels consolats a la “quarta ciutat del món amb major nombre de consolats”. “Els catalans hem mirat sempre al món i hem rebut influències externes i això ens defineix com a país”, ha apuntat. Després de dir que fa més de 200 anys que Barcelona acull representacions diplomàtiques estrangeres, s’ha compromès en seguir treballant per mantenir les “excel·lents” relacions amb el cos consular i “intensificar-les”. El número 1 del Govern ha definit Catalunya com un territori “compromès” amb els valors de la pau, els drets humans i la democràcia. Ha dit als consols que el Govern està a la seva disposició “pel que necessitin”. També ha recordat el “talent” i “l’entorn cosmopolita”, que ha dit, destaca el Financial Times. Ha fet una mirada enrere i ha dit que en la darrera trobada s’acabava d’aixecar l’aplicació de l’article 155. 

Defensa de l’acció exterior de la Generalitat

A banda del president de la Generalitat, la recepció al cos consular acreditat a Catalunya ha comptat amb la presencia del conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch. El republicà ha fet una defensa de l’acció exterior, dies després que el Ministeri d’Exteriors hagi demanat al TJSC que paralitzi l’activitat de diverses delegacions del Govern a l’exterior. En concret, Bosch, ha reivindicat que Catalunya ha de ser “global” i “competitiva” i que l’acció exterior no és un “caprici” ni una “vocació” sinó una “obligació”. “Hem de ser presents al món. Complim amb la nostra obligació de ser presents al món i competir. Volem que el món s’interessi per nosaltres”, ha apuntat. 

Previsió: augmentar els consolats 

Bosch ha dit que a Barcelona hi ha 90 consolats i ha pronosticat que en el futur aquest xifra creixerà amb l’obertura de noves delegacions perquè l’interès del món per Barcelona i Catalunya “cada cop és més intens”. Finalment, ha definit la tasca dels consols com el “millor antídot” per combatre el “pessimisme” i qualsevol “equívoc” sobre la societat catalana. “Saben que la societat catalana és dinàmics, energètica, treballadora, optimista, creativa i que té talent. Té problemes com qualsevol altra societat”, ha manifestat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa