El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra demana “unitat estratègica” davant la sentència als presos polítics
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, s’ha mostrat “colpit” per l’al·legat final dels presos polítics que estan sent jutjats al Suprem. Torra ha remarcat el “tracte desigual” d’uns acusats que han estat jutjats per un tribunal de part que els culpa per haver permès “l’acte de desobediència civil” més gran de la història recent d’Europa, l’1-O. En un discurs en català, espanyol i anglès, el president ha manifestat que el Suprem “vol jutjat i sentenciar l’anhel de tot un poble” d’autodeterminar-se i avisar tots els votants del referèndum d’independència i, en aquest sentit, la resposta a la sentència haurà de ser la defensa d’un dret que és de tots els catalans.

Torra ha afirmat que ara “és l’hora de recuperar el fil de la història” i que tots els demòcrates s’uneixin, deixant de banda “les diferències legítimes” i assolir una “unitat estratègica” que els doti d’un objectius i un rumb, la defensa “dels drets civils i polítics” de tots els catalans, inclòs el dret d’autodeterminació. Sobre el judici, el president ha recordat el suport internacional que han rebut els presos i el fet que, a Alemanya, un tribunal decidís no extradir el president a l’exili, Carles Puigdemont. Torra ha fet seves les paraules dels presos davant del jutge Marchena, recordant el caràcter politic del judici i els valors i les creences per les quals han estat jutjats i la violència que va desfermar l’Estat per reprimir l’exercici del dret dels catalans a decidir el seu futur.

“Us demano que escolteu aquestes paraules”, ha dit el president de la Generalitat apel·lant a tots els espanyols. “La independència de Catalunya és una causa justa” i, davant la sentència que començarà a redactar-se demà, ha opinat que cal que cal que el país faci servir la seva veu. Davant dels qui han pogut “dubtar del compromís” del Govern, Torra ha dit que “ara és l’hora del país” i que no permetrà que el camí fet fins ara sigui en va. Recordant la sentència de l’Estatut de 2010, el president ha recordat que “allò que va començar amb una sentència pot acabar amb una sentència” que, espera, serà absolutòria.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa