El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra demana a Sánchez obrir un procés de negociació per resoldre el conflicte
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha demanat aquest dissabte al president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, “obrir de manera immediata” un procés de “diàleg i negociació” per trobar “una sortida democràtica al conflicte”. Torra, que ha demanat que es fixi “dia i hora avuit mateix”, ha comparegut al Palau de la Generalitat juntament amb el vicepresident, Pere Aragonès, i els alcaldes de Girona, Tarragona i Lleida. L’acaldessa de Barcelona, Ada Colau, no hi ha assistit.

Torra ha dit que el moviment independentista “té la majoria política” a Catalunya i és “transversal, massiu, cívic i pacífic”. El president ha recordat les Marxes per la Llibertat de divendres i les manifestacions que hi va haver a tot el país i ha dit que són “la millor expressió del moviment independentista”. Torra ha recordat que “construir aquesta reputació requereix un esforç d’anys”.

El president no ha fet menció explícita als greus disturbis que s’han viscut a diferents punts de Catalunya, especialment a Barcelona. S’ha limitat a dir que els posicionaments s’han “d’expressar de manera pacífica” i ha demanat que “tothom ho faci així” perquè “la violència mai ha estat ni serà la nostra bandera”.

Torra ha volgut fer una crida conjunta a la responsabilitat i ha recordat que “cap forma de violència ens representa”. El que “ens representa és la democràcia i l’exercici de drets i llibertats”, ha apuntat. Torra ha acabat agraint la “força democràtica dels catalans” i el seu “compromís amb els drets civils i la llibertat, que és imparable”. “Arribarem tan lluny on el poble de Catalunya vulgui arribar”, ha conclòs.

Aragonès agraeix la tasca dels Mossos, sense citar-los directament

De la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha expressat el rebuig a l’actitud el govern espanyol en funcions per la “falta de diàleg” davant la “legítima indignació” per la sentència “injusta” del Tribunal Suprem contra els líders del procés.

Aragonès ha dit que “estem davant una situació gravíssima” i que la sentència “agreuja i no resol el conflicte” sinó que “l’aprofundeix i no el tanca”. El vicepresident ha demanat al govern espanyol que “faci que la policia actuï amb criteris de proporcionalitat, congruència i oportunitat i que apliqui criteris d’actuació que ha fixat el Parlament”, en referència a la prohibició d’usar pilotes de goma.

El vicepresident ha expressat el seu agraïment als “servidors públics”, en referència als Mossos d’Esquadra sense citar-los directament, que han treballat per “garantir drets i llibertats” i ha manifestat que el Govern confia en la “ràpida recuperació de les persones ferides”.

A banda, Aragonès ha afegit que el Govern comprèn la “frustració i enuig de part de la població” i ha recordat que fa temps que es demana reunió amb Pedro Sánchez que només envia “el ministre de l’interior”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa