El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra demana “arriscar” perquè “si no confrontem, no avançarem”
  • CA

Després d’una trobada amb el president Carles Puigdemont a Cotlliure ahir, el president Quim Torra ha clausurat aquest migdia la 52ena edició de la Universitat Catalana d’Estiu. Un discurs que ha entrat en el debat entre JxCAT i ERC per la confrontació amb l’Estat dels darrers dies, entre la “confrontació intel·ligent” de Puigdemont i el “diàleg intel·ligent” del vicepresident Pere Aragonès. Torra ha reclamat “arriscar” i “confrontar” per “avançar” cap a la independència. “Si no confrontem no avançarem”, ha exclamat sense posar-hi l’adjectiu. En aquest sentit, ha retret “algunes reaccions dels partits polítics”. “O desobeïm a uns o obeïm als altres, el que no podem fer és quedar-nos enmig”, ha sentenciat. Per altra banda, ha reclamat “no relegar la independència per la lluita contra la COVID”. 

“La independència l’obtindrem exercint-la”

Torra ha tornat a proposar a la ciutadania a “tornar a prendre la iniciativa” tot i la “tendència històrica del país cap a la negativitat”. N’ha dit “el lideratge de la ciutadania”. En aquest paquet hi ha inclòs la insistida, però no trobada, “estratègia compartida”. “Junts som més forts”, ha contraposat al que, segons el seu parer, és la voluntat de l’Estat, tenir l’independentisme “dividit, discutit i escapçat”. 

Una situació que ha fet a rememorar aTorra les paraules de Pompeu Fabra que “només tindrem allò que ens se sabem guanyar”. “Ens cal arriscar per guanyar, si no arrisquem no avançarem, si no confrontem no avançarem”, ha conclòs. Una premissa que ha Torra considera coartada per l’estat que “vol tot el contrari”. “Volen que la por motivi les decisions polítiques”, ha dit per advertir que “això no ho farà mai”. “Cal arriscar en allò que creus, com els drets fonamentals de la ciutadania”, ha constatat.

En aquest sentit, tot i avisar que feia “autocrítica” i “demana disculpes”, ha assenyalat ERC pel desgavell polític de la situació.  “M’ha costat entendre algunes reaccions dels partits polítics”, ha criticat. Fins i tot, les ha titllat “d’incomprensibles” i ha demanat a la gent que “col·labori” per tal de “reconstruir ponts que estan malmesos”. “Ens toca desobeir i ens toca obeir la nostra sobirania, ens toca desobeir”, ha clamat. “O obeïm a uns o desobeïm als altres, el que no podem fer és quedar-nos enmig”, ha plantejat. L’exemple que ha posat ha estat força previsible: la polèmica per la publicació de les resolucions del Parlament contra la monarquia. Per a Torra, “la independència s’assoleix exercint-la”. 

Operació setembre

Tot i no demanar que la lluita per la COVID “no relegui el projecte independentista”, Torra ha anunciat “l’Operació Setembre” amb què el Govern vol encara la que ha de ser “sí o sí la tornada a les escoles i a les feines”. Torra també ha lamentat no comptar amb “recursos i sobirania” per afrontar la pandèmia, però s’ha mostrat convençut “d’una revolució de la solidaritat i compromís púbic per d’aplanar la corva” i afrontar amb garanties la tornada. 

 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa