El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra demana a Sánchez que “tingui el coratge de tornar on ho vam deixar”
  • CA

 

Només dos dies després de les eleccions del 28 d’abril, on JxCat va aconseguir 7 diputats, el president Quim Torra ha participat en un acte públic davant desenes de persones que s’han apropat fins el Teatre Victòria de Barcelona per escoltar-lo. I també a Ramón Cotarelo, que presentava el seu darrer llibre -‘Discurso a la nación catalana- acompanyat de Rosario Palomino, de la Crida Nacional. Tots tres han estat moderats pel director del Món, Salvador Cot. Només començar l’acte, Torra ha hagut de referir-se al resultats dels comicis del passat diumenge: “Em sembla molt important que un partit independentista guanyi les eleccions espanyoles a Catalunya”, ha dit en referència a ERC.

 

Seguidament, el president de la Generalitat ha denunciat que “hi ha una operació d’Estat contra el president Carles Puigdemont”, i ha revelat que va parlar amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, per felicitar-lo per la victòria electoral. Sobre el president espanyol, Torra ha avançat que li tornaran a “exigir força, coratge i tenir la capacitat de saber que està en un moment de cruïlla històrica d’Espanya en relació a Catalunya”. Per això li ha demanat que “tingui el coratge de tornar on ho vam deixar”, argumentant que “nosaltres no vam sortir de la taula del diàleg”. Durant la presentació del llibre de Cotarelo, Torra ha avançat que “li demanarem a Sánchez la fi de la repressió i diàleg sobre el dret a l’autodeterminació”. “Volem un diàleg real sobre el dret a l’autodeterminació”, ha insistit.

Rosario Palomino, Quim Torra, Ramón Cotarelo i Salvador Cot
Rosario Palomino, Quim Torra, Ramón Cotarelo i Salvador Cot | Jordi Borràs

 

El president de la Generalitat també ha parlat sobre el Judici al Procés que fa més de dos mesos que va començar al Tribunal Suprem. “No acceptaré una sentència que no sigui absolutòria”, ha insistit, i ha avisat que, si les sentències són condemnatòries, proposarà al Parlament “una solució que tindrà a veure amb el dret a l’autodeterminació de Catalunya”. Així, ha reclamat a l’independentisme “retrobar-se amb la unitat”, perquè “o ens retrobem en la unitat o serà molt difícil que ens en sortim”. “Apel·lo als partits independentistes i a la ciutadania a trobar la manera d’enfrontar tot això intolerable que està vivint Catalunya”, ha subratllat.

 

“No hi ha cap possibilitat d’acord amb l’Estat”

Quim Torra i Ramón Cotarelo
Quim Torra i Ramón Cotarelo | Jordi Borràs

 

Per la seva banda, Cotarelo, que ha estat el més aplaudit pels assistents, ha opinat que “el resultat de les eleccions ha estat esplèndid per a Catalunya i per a l’independentisme”, i ha demanat coherència: “No podem passar-nos tota la vida dient que el projecte nacional és l’important i que després reaccionem en la clau partidista que critiquem”. Per això ha destacat que “el projecte independentista ha guanyat”. En relació a Espanya i Catalunya, el politòleg i escriptor ha dit que “un imperi té una colònia que està més avançada que la metròpoli”. Alhora, ha avisat que “l’Estat espanyol no té cap altre projecte que no sigui aniquilar l’independentisme català, i arrasar Catalunya”. “No hi ha cap possibilitat d’acord amb l’Estat espanyol”, ha sentenciat.

 

Per la seva banda, la psicòloga Rosario Palomino, de la Crida Nacional, ha destacat que els catalans “hem de votar diferent que els espanyols, que voten en l’eix esquerra-dreta”, perquè “el nostre és un problema de començar a construir un país”. “O anem junts o ens penjaran per separat”, ha dit entre aplaudiments del públic.

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa