El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra dispara totes les alarmes amb la seva declaració a Palau
  • CA

Pocs minuts després que Torra i Torrent s’acomiadessin a les portes del Parlament amb una encaixada de mans ahir a la nit havent acomiadat els presos polítics—un gest que molts van interpretar com una treva entre JxCAT i ERC—, el guió va experimentar un nou gir inesperat. La declaració institucional del president de la Generalitat, Quim Torra, d’aquest migdia al Palau de la Generalitat, anunciada dimarts gairebé a mitjanit ha encès totes les alarmes i ha posat en circulació tot tipus d’especulacions sobre el futur del Govern de coalició entre JxCAT i ERC.

Les hipòtesis no confirmades, i que es confia que la declaració del migdia que ha de fer el president deixi validades o directament descartades, van des de la convocatòria d’eleccions immediates (poc probable segons la majoria d’interpretacions, després que els presos polítics reclamessin ahir des de la comissió del 155 que s’abandonessin les picabaralles) fins a una reforma del Govern per desplaçar Pere Aragonès de la vicepresidència deixant-lo a Economia a canvi d’aprovar els pressupostos. El nom de Damià Calvet circula com a probable substitut, en aquest supòsit. En tot cas, des de fonts de Presidència expliquen a ‘El Món’ que serà el propi president qui doni explicacions del que hagi decidit, sense confirmar els extrems que criculen.

I els pressupostos?

El canvi a l’agenda del president, que es va produir a les 23.33 hores, ha implicat també canvis d’agenda al Parlament. A les 10 hores s’ha confirmat que quedava posposada la visita que Aragaonès havia de fer a les 11.45 hores al despatx d’audiències del president del Parlament, Roger Torrent, per lliurar-li el projecte de presupostos del 2020. Els serveis de premsa de la Cambra havien comunicat minuts abans que la comissió d’economia prevista per les 12.30 hores,on Aragonès havia de fer una sessió informativa per explicar els comptes, ha estat posposada, sense indicar nova data. El Parlament ha informat també que la reunió de la Mesa prevista a les 10 hores s’ha traslladat finalment al migdia, just en el moment en què Torra farà la seva declaració institucional.

La incertesa sobre el futur de la legislatura es va multiplicar després de la visible tensió entre JxCat i ERC durant la sessió plenària d’aquest dilluns al Parlament. La crisi s’ha obert després que la Mesa acceptés que Torra no podria participar de cap votació, assumit el mandat de la Junta Electoral Central (JEC). 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa