El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “Continuem sense tenir resposta sobre el dret a l’autodeterminació i l’amnistia”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha lamentat aquest dimecres al vespre, després de la primera reunió de la taula de diàleg entre el Estat i la Generalitat, que “continuem sense tenir una resposta a allò que hem exposat sobre el dret a l’autodeterminació i l’amnistia”. Torra ha comparegut des de la Moncloa, després d’una reunió de pràcticament tres hores a la Sala Tàpies, on el president espanyol rep les visites institucionals.

Normalment, els presidents autonòmics que visiten la Moncloa compareixen a una sala més petita, la sala ‘briefing’, però Torra ho ha fet des de la sala de premsa, des d’on ha destacat que totes dues parts han mantingut un debat “honest i sincer”. Tot i això, ha deixat clar que “la voluntat popular és la primera institució republicana” i que “anem amb retard en la resolució del conflicte polític que s’ha de resoldre des del punt de vista democràtic”.

A més, Torra ha explicat que ha transmès a la delegació espanyola que ha participat en la reunió que els representants polítics que hi eren no són els que haurien d’haver estat, sinó que la trobada s’hauria d’haver produït amb Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Marta Rovira i Jordi Sànchez. El president de la Generalitat ha insistit també durant la reunió que “el conflicte neix de la negació dels drets i que Catalunya vol decidir el seu futur democràticament i en llibertat”.

Comunicat conjunt

Tots dos executius han enviat un comunicat conjunt on han explicat que han acordat reunir la taula de diàleg mensualment. Les trobades es faran alternativament a Madrid i a Barcelona i els presidents i vicepresidents només en formaran part “quan sigui necessari ratificar acords polítics”. En el text, ambdues parts constaten que la trobada ha servit per posar “les bases del diàleg” i “constatar la naturalesa política del conflicte”, que “requereix una solució política”. També es comprometen a què els acords assolits siguin “en el marc de la seguretat jurídica”.

Delegacions catalana i espanyola

La reunió ha començat cap a les 17 hores, però abans Sánchez ha rebut els consellers Alfred Bosch i Jordi Puigneró, les diputades Marta Vilalta i Elsa Artadi, el diputat i exnúmero dos d’Oriol Junqueras al departament d’Economia, Josep Maria Jové; i l’excap de gabinet de Carles Puigdemont, Josep Rius, acompanyat de la delegació del govern espanyol.

Posteriorment, ha arribat el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, que ha entrat a peu amb la resta. La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i els ministres José Luis Ábalos, Salvador Illa, María Jesús Montero, Carolina Darias i Manuel Castells han entrat mentre que Sánchez ha esperat l’arribada de Torra amb qui ha entrat a l’edifici minuts després.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa