Torra commemorarà de forma reivindicativa l'1-O

El president avança que per commemorar el primer d'octubre hi haurà actes institucionals i "emocionants"

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat que vol commemorar de forma reivindicativa el primer aniversari de l'1 d'octubre, "moment fundacional de la república catalana perquè és el del referèndum d'autodeterminació". En una entrevista a Torra i a Carles Puigdemont al diari El Punt Avui que aquest diumenge emetrà El Punt Avui TV, ha avançat que per a aquesta efemèride hi haurà actes institucionals i "emocionants". Torra ha anunciat que ell anirà al seu col·legi electoral: "Els que vam entrar als col·legis el divendres perquè aquell col·legi pogués obrir i votar tornarem als nostres col·legis. Jo penso tornar al meu". "No ens ha de provocar una visió romàntica i nostàlgica, ens ha de donar força per seguir avançant", ha emplaçat el president.

  

Per Puigdemont, la commemoració mereix "un record permanent, perquè és un dels grans dies de la societat catalana", ja que considera que aquest moment va canviar les coses. Un altre dels moments que Torra ha destacat del nou curs polític serà el dels judicis als investigats pel procés independentista que vaticina que se celebraran entre tardor i finals d'any, i pels quals demana que la reacció ciutadana "s'accentuï".

 

Relació amb l'Estat

 

El president ha reiterat que està obert a mantenir el diàleg amb el govern espanyol, ha reconegut que és necessari abordar molts assumptes d'interès per a Catalunya, però ha insistit que el debat a Catalunya gira entorn del "dret d'autodeterminació". S'ha referit al decret aprovat per l'Executiu de Pedro Sánchez per retirar les restes de Franco del Valle de los Caídos com a "operació on el gran problema és l'exhumació del general Franco 40 anys després de ser enterrat". "Nosaltres el que voldríem és que es tregui al general Franco de les institucions espanyoles. No hi ha suficient amb treure Franco de la tomba, cal treure'l de les estructures d'Estat", ha assegurat.

 

  

Relació amb ERC

 

Sobre la crisi oberta amb els seus socis de Govern d'ERC manifestada al juliol per la discrepància sobre com aplicar la suspensió dels diputats investigats pel Tribunal Suprem -JxCat volia diferenciar Puigdemont de la resta- ha assegurat que ho resoldran "parlant i acordant". Ha explicat que això és el que han estat fent durant l'estiu, que "l'acord hi és", però que el donaran a conèixer de forma conjunta amb els republicans. "Aquest acord està pràcticament enllestit. Hem estat parlant aquests dies de manera extraoficial per donar-li un punt més oficial i en els propers dies ho comunicarem", ha explicat Torra. Puigdemont ha dit que "seria una anomalia que no hi hagués discrepàncies", i s'ha centrat en la capacitat de tots dos partits per saber resoldre-les.

 

 

Comentaris