El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “Catalunya és un país en marxa, i que està a punt”
  • CA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha comparegut aquest dimarts al migdia després de la reunió del Consell Executiu per fer balanç del primer any de Govern. Durant la seva intervenció, Torra ha volgut destacar especialment que Catalunya és “un país en marxa” i “un país a punt”. “És un país que hem reactivat, en el sentit de tornar a posar en marxa les institucions de la Generalitat, i continuar amb la dinamització econòmica”, ha insistit el president de la Generalitat, que ha constatat que, la catalana, “és una economia robusta i sòlida”.

Alhora, per a Torra, Catalunya és un país “a punt per viure en llibertat, davant dels reptes globals”, i també “un país reactivat, d’igualtat i d’equitat, viu, preparat, global i just”. Durant la compareixença, el president ha posat especial èmfasi en l’economia: “Cal que la societat catalana se senti orgullosa d’haver fet créixer un 2% el PIB, haver abaixat l’atur…”, i per tot això ha qualificat aquest primer any de govern com a “positiu”, que, a més, “ens permet veure els anys que vénen amb optimisme”.

A més, Torra ha fet referència als “obstacles” amb els que es troba “constantment” Catalunya i que “són un llast per la ciutadania”, i n’ha citat uns quants, com el “dèficit fiscal insostenible, els deutes de l’Estat, el dèficit crònic d’inversió en infraestructures” i, sobretot, la “política de recentralització de l’Estat”.  Tot i això, el president ha assegurat que el govern ha fet, durant aquest primer any, “una gestió rigorosa, posant les polítiques socials al centre”, i sense abandonar “la idea del diàleg i dels grans consensos”, així com la “política de diàleg amb l’Estat”.

Alhora, ha citat els valors republicans que han orientat el seu Executiu: la llibertat, la cultura i el talent.

Reunió del Consell Executiu | ACN

Reunió del Consell Executiu | ACN

Economia

 

Torra ha dedicat una part substancial de la seva intervenció a parlar de l’economia, i s’ha referit a sis indicadors econòmics: al 2% de creixement de l’economia respecte fa un any, al descens d’un 2,6% de persones aturades, a l’increment del 2,7% de persones ocupades, així com l’augment del 4,1% de creació d’empreses, es tracta del sisè any consecutiu de la producció industrial i del vuitè any de rècord consecutiu de les exportacions. “Contra aquells que presenten un panorama que vol fer mal, les xifres demostren tot el contrari i el govern compleix i ha reduït el dèficit de manera important“, ha sentenciat. 

El president també ha aprofitat per fer un agraïment als treballadors de la Generalitat per “l’esforç que van fer per superar les adversitats i pels acords que hem trobat”. En aquest sentit, s’ha referit al dels Bombers, que “implica convocar 500 noves places, reformar els parcs i els seus vehicles”. Torra ha recordat que recuperar les lleis suspeses pel Tribunal Constitucional era un dels compromisos del Govern: “La retirada de recursos, una llei òmnibus pels continguts afectats i noves iniciatives legislatives són les accions que hem engegat per complir-ho”, ha dit. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa