El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra: “Aquesta crisi l’ha de pagar l’Estat, i ara l’Estat som totes les administracions”
  • CA

Imatge inusual al Parlament de Catalunya. Se celebra ple presencial d’ençà del confinament decretat el 14 de març. Amb només 16 diputats –la resta han delegat el vot o l’emetran de forma telemàtica-, i seguint el protocol sanitari de la Covid-19, el president de la Generalitat i els consellers han entrat a l’hemicicle amb mascareta i s’han assegut amb una distància considerable de separació, igual que els diputats presents. Els membres de la Mesa porten guants negres. Per altra banda, la presència de mitjans de comunicació encara no està permesa, si bé la cambra ofereix senyal en directe i un fotògraf professional distribueix imatges a tots els mitjans. El president del Parlament, Roger Torrent, ha demanat un minut de silenci en homenatge a totes les víctimes del coronavirus. La sessió ha començat amb les preguntes de control al Govern habitual, plat previ a la sessió de la tarda, en què es debatran i votaran els pressupostos i la llei d’acompanyament, en un ple que es preveu que s’allargui fins a les deu de la nit.

En el torn de preguntes al president Torra, el PP ha obert el torn i li ha preguntat si creu que en una Catalunya independent hi hauria menys morts, i ha assegurat que el caos a les residències l’ha generat la Generalitat i li ha recriminat que rebutgessin l’ajuda de l’exèrcit durant quinze dies. “No són capaços d’aparcar les seves obsessions identitàries per un dia?”, ha dit Alejandro Fernández, que ha insinuat problemes “psiquiàtrics” del Govern per aquesta “obsessió”. Torra: “Lliçons ni una, de debò, perquè m’he dedicat a salvar vides, a estar al costat de la gent, no he tingut cap altra prioritat, per tots els ciutadans de Catalunya”.

Per la CUP, el diputat Carles Riera ha lamentat que “no hi hagi una actitud ferma” del Govern per lluitar contra la Covid-19 “amb tots els recursos” per “posar la vida per damunt del capital i les raons d’estat”. En aquest sentit, Torra ha dit que “discrepo, perquè he vist un Govern que ha explicat a la ciutadania en cada moment què passava, proposant mesures constructives, i que prioritza la vida i la salut de les persones per davant de qualsevol altra consideració”.

Un treballador del Parlament neteja els escons abans de comenc?ar el ple. Job Vermeulen

Un treballador del Parlament neteja els escons abans de comenc?ar el ple. Job Vermeulen

En el torn dels comuns, el president Torra ha aprofitat per demanar-los cooperació amb la Generalitat: “Vostès governen a Madrid, jo els demano l’ajuda que facin que el govern espanyol accepti que Catalunya té la capacitat de gestionar el desconfinament a Catalunya”. Per part del PSC, Iceta ha dit que no crec que ni els pressupostos ni els decrets “són la resposta als enormes reptes de país que hem d’afrontar”, i ha agraït a Torra que proposi un pacte de país social i econòmic amb totes les forces per tirar endavant respostes a la crisi. Ara bé, el president ha dit que “necessitarem eines d’Estat per tirar endavant, i per tant, apel·lo a que aquesta crisi terrible no la paguin els ciutadans i les empreses, sinó l’Estat, i ara l’estat som tots, totes les administracions”.

Per par del grup republicà, Sergi Sabrià ha insistit que ser sortirà de la crisi “amb un nou model social, que garanteixi la vida i els drets per a tothom”. “Prou recentralització i prou militats. Avui tindrem els pressupostos i 3.000 milions més, trenta dies tard, però tindrem més recursos per invertir, i per posar la vida al centre”. Sabrià li ha demanat a Torra que reforci l’Estat del benestar i li ha preguntat com té previst fer-ho. “Necessitem la complicitat de l’Estat, perquè amb aquests pressupostos només no ens en sortirem, necessitem les transferències directes de forma urgent, perquè si no la ferida serà molt sagnant”, ha dit Torra. 

Per JxCAT ha intevingut Albert Batet, ha remarcat que la crisi del coronavirus “obliga a repensar el futur de Catalunya”, i ha preguntat al president com pensa encarar aquest futur: “Catalunya necessita una economia més sostenible”, ha dit Torra. 

Finalment, Lorena Roldán, per Cs, ha proposat a Torra la constitució “d’un fòrum autonòmic per la reconstrucció de Catalunya, on al Parlament ens posem a treballar junts”. Però Roldán ha lamentat que “es faci una crida a la desobediència” o que es rebutgi l’actuació de l’exèrcit: “Això no salva vides”, ha dit. I ha preguntat al president si està disposat a deixar d’atacar l’Estat i a reconstruir Catalunya. Torra li ha respost que “ens volem entendre amb tothom, volem escoltar tothom. Aquest fòrum en podem parlar, perquè és evident que al Parlament hem d’arribar a grans acords, però no crec que en tinguem prou només amb el Parlament”. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa