El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra, als cònsols: “Els catalans mai no renunciarem al dret a l’autodeterminació”
  • CA

 

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha ofert una recepció aquest dimarts a tot el cos consular destinat a Barcelona. Al seu discurs –fet en català, castellà i anglès- Torra ha volgut deixar clar als cònsols que “el dret a l’autodeterminació és essencial” per als catalans. “Mai no hi renunciarem”, ha dit, tot explicant que l’1-O Catalunya “es va autodeterminar i ara es demana poder fer efectiu el resultat per la via democràtica”. A més, dirigint-se directament als diplomàtics, el president ha volgut demanar “fer arribar la veu” dels catalans i del seu Govern al món. “A Catalunya, el concepte de República és sinònim de llibertat, i estic segur que podem comptar amb vostès per defensar-ho”, ha dit per concloure la seva intervenció.

 

A més, al discurs Torra ha aprofitat per denunciar “l’estat d’excepció” i la “gravíssima excepcionalitat política” que considera que viu Catalunya actualment. Després de demanar la llibertat dels presos independentistes i el retorn dels que són a l’estranger, i de reclamar “que es respectin els resultats electorals”, el president ha denunciat que s’estigui fent de l’independentisme “una causa judicial”. “És un conflicte polític, només polític, i necessita una solució política, dialogada i negociada”, ha dit, tot remarcant que el sobiranisme és un moviment “cívic, pacífic i democràtic”. Per acabar, ha recordat als cònsols que la recepció que els ofereix és ara i no al gener –com és tradicional- perquè “el govern espanyol va fer us fraudulent d’un article de la Constitució” per “intervenir i tancar” les institucions catalanes. “És un fet d’extrema gravetat que mai no s’ha produït a Europa”, ha criticat.

 

Abans que Torra han intervingut també el degà del cos consular a Barcelona, el britànic Lloyd Milen, -que ha fet un discurs d’agraïment a Catalunya per l’acollida, de benvinguda dels nous cònsols i de comiat dels que han marxat- i el conseller d’Exteriors, Ernest Maragall. En castellà i català, Maragall ha dit al cos consular que Catalunya “travessa moments delicats”i ha recordat que hi ha polítics independentistes com el seu antecessor al càrrec, Raül Romeva, que són a presó. “És una situació que no podem callar ni deixar de compartir, és part de la nostra feina resoldre-ho per la via del diàleg i l’entesa que estem buscant des de sempre amb l’Estat, amb tota la intensitat i necessitat”, ha dit. El conseller també ha volgut demanar als diplomàtics que “exerceixin del que són, que facin el que ja fan, però més”. “Parlin en nom de Catalunya també als seus països. Parlin del que és i en base al seu propi judici, opinió i interessos de representació; però obertament i tan intensament com sigui possible, i amb tant respecte democràtic com tenim nosaltres per vostès”, ha conclòs. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa