El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torra és el 133è president de la Generalitat i no el 131è, segons una recerca de la UPF
  • CA

Inhabilitat i ara, mal comptat. Segons una recerca de la Universitat Pompeu Fabra, Quim Torra és el 133è i no 131è president de la Generalitat. Així ho indica un estudi universitari de Pere Ripoll, professor i doctor en Dret per la UPF, que ha descobert dos nous presidents de la institució catalana durant el període medieval, Pere Vicenç i Bernat Bussot. La recerca s’ha publicat a la Revista de Estudios Histórico-Jurídicos. 

Segons informa la mateixa universitat, fins ara la historiografia havia considerat aquests dos personatges, que havien substituït el sistema de govern col·legiat propi de la Diputació del General pel sistema de regència, com a simples gestors o tecnòcrates de la institució. L’investigador de la UPF ha fet aquesta troballa dins el Llibre de Vuit Senyals (LVS), un manuscrit que va descobrir a l’Arxiu de la Corona d’Aragó mentre feia la seva tesi doctoral, en el qual es demostra que la Generalitat s’havia fundat l’any 1359.

“La recerca feta dins el LVS ens ha proporcionat informació inèdita sobre el nomenament i els poders conferits a aquests dos presidents, que en aquell moment s’anomenaven regents i que van substituir el sistema de govern de la institució col·legiada (un sistema que, guardant les distàncies, seria similar al sistema de govern actual de Suïssa) per un sistema unipersonal”, explica Ripoll. L’historiador reivindica la figura de Vicenç i Bussot no com uns tecnòcrates regents, sinó com el cinquè i sisè lloc de la llista que faria córrer la numeració dels presidents. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa