El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Torna el pregó de Toni Albà per la Mercè
  • CA

 

El 22 de setembre del 2016, l’actor Toni Albà va oferir als barcelonins un pregó alternatiu a l’oficial de l’Ajuntament de Barcelona. Era una acció de protesta per l’elecció del pregoner oficial de l’Ajuntament de Barcelona: l’escriptor Javier Pérez Andújar, que en un article va qualificar els independentistes de ‘aiatol·làs’. Aquell “Merder 2016” interpel·lava l’alcaldessa Colau, però també els convergents, ERC i la CUP, i és clar, PP, PSC i Cs. Tothom rebia, i evidentment, també l’especialitat de Toni Albà, la corona espanyola.

 

Però el 2017 ha estat un any difícil per al sobiranisme. El 20 de setembre, a les portes de les Festes de la Mercè, es produïen els registres en dependències de la Generalitat per intentar impedir el referèndum, i per les protestes pacífiques d’aquell dia els Jordis acabarien a la presó. Eren dies convulsos, i també a les portes del referèndum, de manera que Moltes Mercès no va organitzar pregó per al 2017. Ara, un any després, torna el pregó. Però no serà un pregó de protesta contra Ada Colau o la seva pregonera, Leticia Dolera, acriu i directora de cinema. El 21 de setembre, a Pla de Palau, Toni Albà farà un pregó en què “riurem de nosaltres mateixos”. Aquesta és l’única consigna que avança l’organització a El Món. Ara, el que és segur és que els presos polítics i els exiliats, i també els llaços grocs, tindran un espai en aquest pregó.  

 

Cal recordar que Toni Albà va ser citat a declarar com a investigat per un presumpte delicte d’injúries pel pregó alternatiu de les festes de la Mercè del 2016. En l’acte, Albà anava caracteritzat de rei Felip V i estava acompanyat d’un grup de recreació històrica que emulava la milícia ciutadana de 1714, la Coronela. El maig del 2018, el jutge que instruïa aquesta causa la va ampliar amb diversos comentaris al Twitter de l’actor contra la magistrada de l’Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa