El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Tribunal de Justícia de la UE reconeix la immunitat de Junqueras
  • CA

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha reconegut aquest dijous la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. Ara s’obren diversos escenaris. El que és segur, però, és que ara la pilota torna a estar a Madrid, a la teulada del Tribunal Suprem, ja que la sentència sobre el Procés haurà de revisar-se ja que el líder d’ERC era immune quan va ser condemnat per sedició i malversació. De fet, la justícia europea diu que Junqueras no hauria d’haver estat en presó provisional des del 26 de maig de 2019, dia en què es van celebrar les eleccions europees.

[r:1]

Així doncs, el TJUE apunta que si el Tribunal Suprem volia mantenir tancat el pres polític, havia de sol·licitar la “suspensió de la immunitat” al Parlament Europeu. El motiu pel qual el tribunal de Luxemburg resol a favor del republicà es deu a què considera que la condició d’eurodiputat s’obté en “la mateixa elecció” a les urnes i la proclamació oficial dels resultats. És a dir, que considera innecessari el tràmit del jurament de la Constitució com a requisit imprescindible per ser membre de l’Eurocambra.

[r:2]

Aquesta sentència marca jurisprudència, i els primers en gaudir dels seus efectes poden ser Carles Puigdemont i Toni Comín, exiliats a Bèlgica. La sentència diu que no fa falta anar a jurar la Constitució, de manera que el president a l’exili i l’exconseller haurien de rebre l’acta com a eurodiputats sense necessitar d’anar a Espanya. La justícia belga, de fet, va decidir ajornar aquest dilluns la seva decisió sobre l’euroordre de Puigdemont, Comín i Puig fins el 3 de febrer; amb l’esperança que en aquella data ja hi hagués una sentència sobre la immunitat de Junqueras.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa