El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un tiquet de taxi, la prova que Espanya reconeix els diputats abans de prometre la Constitució
  • CA

Espanya ha fet una excepció política amb el veto a Oriol Junqueras, Carles Puigdemont i Toni Comin impedint-los que prenguessin possessió del seu escó sense jurar o prometre la constitució de forma presencial.  I és que Espanya considera que els diputats que són escollits a les urnes tenen aquesta condició des del moment en què es proclamen els resultats, és a dir, abans que aquests presentin les seves credencials i prometin o jurin de forma presencial el text de 1978. I també són diputats encara que no hagin pres possessió del seu escó perquè no hagin assistit a la sessió plenària. Així ha quedat palès gràcies a un tiquet de taxi, a més, és clar, de la sentència del TJUE que deixa clar que Oriol Junqueras tenia immunitat com a diputat del Parlament europeu des del 26 de maig. 

[r:1]

El diputat de JxCAT Jaume Alonso Cuevillas ha presentat una instància al Congrés dels Diputats per cobrar 9,45 euros del taxi que va agafar des de l’estació d’AVE d’Atocha per anar al Congrés a presentar la credencial de diputat. “Em paguen l’AVE des del moment en què sóc elegit, i ens donen una targeta de taxis per als desplaçaments interns de Madrid. És per això que vaig preguntar què passava amb el taxi del dia que presento credencials, i em van dir que fes una instància, que ‘naturalment li abonaran perquè vostè és diputat des del dia de les eleccions’”, relata Cuevillas a El Món.

Jaume Alonso-Cuevillas

Cuevillas remarca que “et deixen molt clar que ets diputat a tots els efectes des del dia de les eleccions, i fins i tot et paguen la nòmina des del mateix dia de les eleccions. Per tant, i com no podia ser d’una altra manera, l’Estat espanyol reconeix la condició de diputat des del moment en què es coneixen els resultats de les eleccions amb totes les prerrogatives”. De fet, el diputat de JxCAT encara ni tan sols he pres possessió com a diputat de JxCat perquè no va poder anar a la sessió constitutiva, ja que es recupera d’una intervenció al peu.

insta?ncia que la presentat el diputat Cuevillas per cobrar un taxi

insta?ncia que la presentat el diputat Cuevillas per cobrar un taxi

Finalment, el Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha reconegut aquest dijous la immunitat d’Oriol Junqueras com a eurodiputat. Ara s’obren diversos escenaris. El que és segur, però, és que ara la pilota torna a estar a Madrid, a la teulada del Tribunal Suprem, ja que la sentència sobre el Procés haurà de revisar-se ja que el líder d’ERC era immune quan va ser condemnat per sedició i malversació. De fet, la justícia europea diu que Junqueras no hauria d’haver estat en presó provisional des del 26 de maig de 2019, dia en què es van celebrar les eleccions europees.

El 14 de juny del 2019, dues setmanes després que Oriol Junqueras fos escollit eurodiputat per ERC a les eleccions del 26M, els set magistrats del Tribunal Suprem que jutjaven el líder d’ERC i la resta de presos polítics negaven a Junqueras el dret a sortir de la presó per presentar-se davant la Junta Electoral a jurar o prometre el seu càrrec, un requisit que la mateixa JEC ha establert –sense que aparegui a la Loreg- com a imprescindible per validar l’escó a Brussel·les. La decisió contradeia la tesi que el tribunal havia mantingut fins aleshores amb els líders independentistes empresonats que havien obtingut un escó a les eleccions generals del 28 d’abril.

[r:2]

El Suprem va argumentar que era un cas diferent perquè si Oriol Junqueras recollia l’acta d’eurodiputat, necessàriament se li hauria de permetre viatjar a Brussel·les per assistir al ple de constitució de l’Eurocambra. Un desplaçament que, segons el Suprem, “posaria en un irreversible perill” l’objectiu del procés penal contra el líder d’ERC.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa