El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un tinent de la Guàrdia Civil admet que hi havia infiltrats a les escoles la nit de l’1-O
  • CA

La sospita hi era. De fet, els caps del CNP i la Guàrdia Civil a Catalunya i responsables dels operatius havien parlat de l’increment d’agents d’informació d’ambós cossos durant els dies previs al referèndum de l’1-O. Ara bé, ningú fins ara havia parlat “d’agents encoberts” passant la nit a les escoles que a partir de les 9 del matí esdevindrien col·legis electorals

Aquesta informació l’ha detallada aquest migdia, el tinent de la Guàrdia Civil TPI Y-51545-H, cap de la unitat Grup de Reserva i Seguretat 5 (GRS), l’equip antiavalots de l’institut armat que va actuar a la comarca del Bages durant el referèndum. El tinent ho ha explicat en el seu testimoni en el judici que s’ha celebrat aquest matí a Manresa contra el pallasso Jordi Pesarrodona per la seva actuació durant el primer d’octubre del 2017 en una escola de Sant Joan de Vilatorrada, a la mateixa comarca. 

Segons el comandament, els equips d’informació havien fet un planejament dels edificis que es convertirien en centres electorals. De fet, el seu equip d’antiavalots tenia la feina “d’encapsular”, per protegir-los, els membres de la policia judicial encarregats de confiscar el material, que era un altre equip de vuit persones. Però a més d’aquest desplegament, i de la informació prèvia elaborada per les unitats d’informació, la Guàrdia Civil sabia si hi havia material electoral en cada centre arran de la informació que des de dins les escoles passaven “agents encoberts” del cos. 

El tinent ha admès i exposat que “sabien si hi havia material gràcies als agents encoberts”. Per això, van saber que a l’escola Joncadella, on era Jordi Pesarrodona, hi havia material electoral com urnes, llistats i taules. “Ens ho van dir aquests agents encoberts”, ha especificat un cop havia remarcat que en arribar es van trobar les portes de l’escola tancades.

El testimoni del tinent ajuda a entendre el mecanisme de treball de les policies estatals a Catalunya a través de policia judicial, operatius d’informació i unitats antiavalots. D’aquesta manera, les policies no només van fer investigacions prèvies sinó que van infiltrar efectius per anar informant de la situació en temps real a l’interior dels col·legis electorals.

Fins ara, només el cap d’Informació del CNP de l’operatiu contra el referèndum,  el comissari Juan Manuel Quintela, havia apuntat l’enviament de 198 agents especialitzats que informaven als seus caps sobre la “idoneïtat” d’entrar o no en un col·legi. La Prefectura era qui donava l’ordre d’actuar definitiva als operatius antiavalots. Unes explicacions que avui també ha donat el tinent testimoni de càrrec contra Jordi Pesarrodona. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa