El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El tinent que comandava l’escorcoll d’Economia carrega contra Laplana i Sànchez
  • CA

Matí estrany el d’avui a l’Audiència Nacional, i sigui dit de passada, molt català. La sessió del judici contra la cúpula d’Interior ha començat amb retard per l’acumulació de vistes. Per una banda, un cas de falsificació de moneda amb 22 acusats i amb epicentre a Olot i Nàpols i el cas Pescanova, un judici etern que ja té categoria de clàssic. La vista d’avui no ha anat malament a les acusacions i no ha agradat a les defenses. Al capdavall era el vagó de cua dels testimonis ajornats de la Fiscalia. 

 

El primer a seure a l’estrada ha estat el tinent de la Guàrdia Civil C57393S. Era una veu esperada perquè va ser l’oficial que va dirigir la comitiva judicial a l’escorcoll d’Economia el 20S a més de ser el responsable de la coordinació d’1/3 de les detencions que es van registrar aquell dia. S’ha despatxat a gust contra la passivitat dels Mossos i no ha pogut justificar perquè no van treure les armes dels vehicles de la Guàrdia Civil aparcats davant la seu

 

El Tinent ha criticat que la intendent Teresa Laplana no va fer res per allunyar la concentració quan va arribar a la seu. Aquí, però, el testimoni ha tremolat. El tinent ha assegurat que la intendent va arribar a 1/4 de 10. Un fet que no ha pogut aguantar quan la seva lletrada li ha recordat que segons les càmeres d’Economia, la intendent no va arribar fins a les 9:54.

Sia com sia, el tinent ha insistit que Laplana no va veure necessari la intervenció d’unitats d’ordre públic a primera hora. Una acusació per argüir tot el que després va passar.  “Aprofitant que hi havia una responsable dels Mossos li vaig demanar ajuda per retirar la gent, em va dir que no podia fer res, em vaig quedar sorprès, perquè no veia cap incident a l’ordre públic, i aleshores vaig sol·licitar al meu superior que demanés suport als Mossos“, ha subratllat. La seva lletrada s’ha esgargamellat a repetir i fer entendre al Tribunal que la intendent estava malalta. 

 

En aquest marc, ha acusat a la Intendent de deixar els Mossos en mans de Jordi Sànchez. De fet, ha assegurat que en les reunions l’aleshores president de l’ANC ordenava què i com podien fer els Mossos. El tinent ha relatat com Sànchez va proposar obrir el passadís i va posar condicions com ara que els vehicles que entressin no fossin logotipats ni amb agents uniformats. Unes condicions que la comitiva judicial va acceptar, però que després van decaure perquè Sànchez va insistir que era impossible fer un passadís tan ample i que els detinguts havien d’entrar a peu a la seu. La Guàrdia Civil s’hi va negar. 

 

El misteri de les armes

L’altra punt calent del testimoni ha estat un dels punts més espinosos del relat: les armes llargues als vehicles. Cap dels testimonis ha pogut garantir quan es va donar l’avís concret de l’existència de les armes als vehicles. El tinent ha assenyalat que va ser a les 10:30, quan a la seva declaració a l’Audiència Nacional, va apuntar que havia estat abans de la Una. En qualsevol cas, no ha aclarit, a preguntes de la defensa, perquè no es van treure les armes dels cotxes. Així mateix ha admès que “no es van demanar explicacions a ningú de per què no s’havien tret”

 

Mossos de les acusacions

La resta de testimonis han estat Mossos de l’ampli aspectre que van participar aquell dia. Un sergent de mediació, que ha tractat Laplana de cap de l’operatiu a Economia, una característica que la defensa s’afanya a negar. També ha complicat la vida a la tàctica de la defensa en dir que a les 10:30 ja els hi van dir que hi havien armes als cotxes. Això sí, ha tret ferro a l’agressivitat que l’acusació es capfica en descriure quan parla dels manifestants. “Era gent que et trobes de passeig en un dia a normal a Barcelona”, ha descrit. “Era gent normal”, en una expressió molt policial. 

El relleu de Laplana, l’inspector 1255, s’hi que ha fet un cable a Laplana “agraint-li les hores que s’hi havia dedicat” tot i conèixer el seu estat de salut. L’inspector sí que ha admès que estava a primera fila quan la gent es va apinyar en una de les portes d’Economia quan la Brimo va actuar. “He d’agrair a un guàrdia civil que em va treure pel coll”, ha relatat. 

Un dels agents de la Brimo actuants que va arribar a les 12:30 i que va actuar per protegir els vehicles de la Guàrdia Civil. L’agent ha assegurat que a les 11 de la nit era impossible fer arribar vehicles fins a la porta de la conselleria. També ha destacat que la Brimo es va desplegar en diferents escorcolls ordenats pels Jutjat 13 i que es van desmuntar alguns punts de vigilància antiterrorista. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa