El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El think tank de l’Estat alerta que la crisi del COVID-19 inspira el bioterrorisme
  • CA

Una “amenaça existencial de bioterrorisme”. Aquesta és la definició que fa de la pandèmia del COViD 19, el think tank de l’Estat, el Real Instituto Elcano. El centre de pensament geoestratègic espanyol presidit pel rei i pels expresidents del govern, publica un informe titulat “Covid 19 i bioterrorisme” que alerta que la crisi del coronavirus és una guia d’inspiració pel atacs bioterroristes.

 

L’informe està signat per tota una autoritat en la matèria, Fernando Reinares, director del programa sobre Radicalització Violenta i Terrorisme Global de l’Institut Elcano i catedràtic de Ciència Política i Estudis de Seguretat a la Universitat Joan Carles I. La tesi de Reinares és que la “inquietud” que ha generat “l’amenaça real d’una pandèmia d’origen natural i diseminada involuntàriament” ha d’anar més enllà. “Ens emplaça”, explica l’analista, “a reflexionar sobre l’amenaça potencial d’una epidèmia a escala regional o d’una pandèmia derivada del bioterrorisme”.

 

“La probabilitat que una organització gihadista pugui preparar i executar un atac bioterrorista comparable en els seus resultats a l’enorme crisis del nou coronavirus desencadenada per una massiva infecció que té a Europa Occidental l’epicentre de la seva transmissió, és baixa”, detalla. Ara bé, remarca que “la realitat del COVID-19 permet albirar la seva possibilitat fins i tot com una amenaça existencial”.

 

Reinares que no només el gihadisme ha aspirat a utilitzar el bioterrorisme. En aquest sentit insisteix que “les mesures de protecció necessàries davant una pandèmia com la que estem vivint i les que ens prepararien davant d’una altra derivada d’un atac terrorista coincideixen en gran part”. Per això, el geoestratega iguala la importància de les vacunes “a la cobertura dels sectors socials més vulnerables i al manteniment de la seguretat pública”. Així remarca que cal dissenyar programes d’anticipació i emergència no només a nivell estatal sinó regional dins una estratègia global.

 

 

“L’extensió i la letalitat del COVID 19 posen de manifest que ni a nivell nacional, ni europeu, ni global, estàvem en condicions de reaccionar de manera adient”, conclou. “Extreure lliçons del que està passant serà fonamental per afrontar altres pandèmies, incloses imaginables com bioterrorisme”, sentencia. I clou amb un avís: “L’estratega o ideòleg gihadista a la ment de qui ens hem posat també treurà les seves lliçons”.

Part de l'informe de Reinares per l'Instituto Elcano

Part de l’informe de Reinares per l’Instituto Elcano

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa