El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
‘The Economist’ a Rajoy: “Mantenir el país unit podria requerir revisar” la Constitució
  • CA

 

El setmanari britànic ‘The Economist’ assegura en la seva última edició que el president espanyol, Mariano Rajoy, hauria d’impulsar una reforma constitucional si vol mantenir la unitat d’Espanya. El rotatiu diu que l’estratègia actual de Rajoy amb els catalans és “efectiva” i “beneficiosa políticament per a ell a la resta d’Espanya” però “ignora el descontentament de Catalunya amb l’actual marc constitucional”. “Mantenir el país unit podria requerir revisar-lo”, assegura l’article, que adverteix, però, que la Generalitat “ha fracassat a l’hora d’aconseguir suports internacionals” pel referèndum.

Segons ‘The Economist’ amb “l’amenaça” de declarar la independència, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “sembla voler provocar una reacció exagerada” del govern espanyol que causi una “rebel·lió” a Catalunya. Però el rotatiu creu que Madrid “bloquejarà el referèndum de forma menys dramàtica” que amb l’article 155, utilitzant en canvi “els tribunals” per posar “querelles contra els que signin o votin mesures inconstitucionals”.

 

“Les enquestes indiquen que prop d’un 40-44% dels catalans donen suport a la independència, segons com sigui la pregunta. Això no és suficient per fer la revolució“, afirma l’article. ‘The Economist’ diu que “la marxa cap a la il·legalitat” del govern “causa tensions”, i cita la destitució de l’exconseller Jordi Baiget com a exemple.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa