Terricabras proposa una vaga de fam a Brussel·les "si l'Estat impedeix l'1-O"

L'eurodiputat per ERC diu que cal una "reacció contundent" i "pacífica" per defensar "els drets" dels catalans

 

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras està disposat a fer "una vaga de fam davant del Parlament Europeu" si l'Estat espanyol impedeix el referèndum de l'1-O o fa "alguna bogeria". "Cal una reacció contundent en defensa de les llibertats", assegura Terricabras en una entrevista amb l'ACN. "Estem en una situació límit que hem de resoldre pacíficament, una vaga de fam és pacífica", afegeix l'eurodiputat, que confia que la ciutadania catalana "respondria donant la cara no només pels seus representants, sinó per ella mateixa" si el govern espanyol opta per "mesures extremes" per aturar el referèndum o l'aplicació del seu resultat. L'eurodiputat diu que no vol fer "l'espectacle" i que la mobilització seria un "últim recurs", però que la plantejaria si fos "necessari".

 

"El Parlament Europeu s'ha omplert sempre la boca defensant la llibertat dels pobles", diu Terricabras. "Si el Parlament Europeu no fos capaç de defensar aquestes llibertats ja no ens interessaria, com a Parlament", alerta l'eurodiputat republicà, que es mostra "convençut" que "no seria l'únic" que es mobilitzaria a Brussel·les o Barcelona per defensar el dret dels catalans a decidir el seu futur. 

L'eurodiputat català Josep-Maria Terricabras parla amb l'ACN al Parlament Europeu a Brussel·les | ACN

 

Terricabras descarta que el govern espanyol apliqui l'article 155 de la Constitució "perquè no tindria suportt" del PSOE, però admet que "pot haver-hi un intent més o menys militar de prendre urnes o impedir la votació". "Això és delicadíssim, des del punt de vista europeu", avisa Terricabras, que recorda que "avui tothom té mòbil i si hi ha 300 persones al voltant d'una urna i 3 o 4 Mossos que la intenten agafar, les fotos seran una autèntica delícia democràtica". Amb tot, l'eurodiputat per ERC creu que "el poble de Catalunya estaria disposat a sortir al carrer i defensar els seus drets". "Jo segur", adverteix Terricabras, que diu que tot i la seva edat (té 71 anys), no tindrà "cap problema" per acampar davant del Parlament de Catalunya, l'Europeu o participar en qualsevol altre tipus de mobilització pacífica. 

 

Terricabras diu que si l'1-O hi ha "un gran resultat electoral" amb una bona participació la independència resultarà "imparable". Segons el republicà, després del referèndum el Parlament Europeu podria fer alguna "recomanació d'entesa, de diàleg" però sobre "com implementar el resultat, no per recular". "Si actuen serà perquè hi haurà hagut un referèndum, no es podrà fer veure que no hi ha estat", destaca.  

 

A parer de l'eurodiputat, si la UE no accepta un referèndum a Catalunya fet "en positiu" i "pacíficament" s'haurà de "plantejar" l'objectiu del projecte. "Acceptar que els països es puguin declarar independents després d'una guerra i no acceptar-ho després d'una votació seria monstruós i ens hauríem de plantejar què vol dir la UE", destaca. Segons Terricabras, Brussel·les voldrà "garantir l'estabilitat al sud d'Europa" i sap que Catalunya "sempre" ha estat proeuropea. 

 

Comentaris