El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El tercer grau, prova de foc per a l’estabilitat del Govern
  • CA

“La Generalitat considera que hem de seguir tancats o podem sortir? Seria incomprensible i dolorós que fos així. Algú entendria que la Generalitat digui que Junqueras ha d’estar tancat a la presó quan a Europa li diuen que té immunitat?” Les preguntes les fa el conseller de la Presidència del govern Puigdemont, Jordi Turull, després de conèixer la sentència del TJUE que avala la immunitat d’Oriol Junqueras i estableix que hauria de sortir immediatament de la presó per complir amb les seves funcions d’eurodiputat mentre el Parlament europeu no atengui un suplicatori de l’Estat perquè el líder d’ERC perdi la immunitat.

Les respostes a aquestes preguntes divideixen no només els advocats dels presos polítics, sinó, sobretot, els dos partits de Govern. “És un tercer grau molt evident, resulta incomprensible que les juntes de tractament de Lledoners, Puig de les Bases i Mas d’Enric hagin aplicat un segon grau”, expliquen a El Món fonts de la defensa dels presos polítics de JxCAT, que afegeixen que el fet que la decisió no hagi estat per unanimitat “fa molt evident que la classificació no és estrictament tècnica i jurídica”. La conselleria de Justícia, a mans d’ERC, insisteix que cal respectar la decisió dels professionals dels serveis penitenciaris, que el passat 11 de desembre, amb anterioritat a la sentència del TJUE, van considerar que els presos i les preses polítiques no compleixen els requisits – bon pronòstic de reinserció personal i laboral- per acollir-se al compliment de condemna en règim de semi-llibertat, i que han de seguir tancats sense poder obtenir permisos fins el 2021 en la majoria de casos, tret dels Jordis, que el mes vinent ja hauran complert una quarta part de la seva condemna.

L’equip de defensa dels presos d’ERC, per contra, podria no presentar recurs contra aquesta decisió, si finalment es consolida quan passi per la secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima. “Aquí la decisió no només és tècnica –cal revisar les condicions que concorren per al tercer grau- sinó política. La conselleria de Justícia té la possibilitat de corregir l’error, més encara després que el TJUE hagi deixat clar que Oriol Junqueras ha d’estar en llibertat. No seria lògic que Europa digui que ha de sortir de la presó i la pròpia Generalitat faci de carcellera i el mantingui tancat”, assenyalen fonts de la defensa de JxCAT.

El líder d'ERC, Oriol Junqueras

El líder d’ERC, Oriol Junqueras

La secretaria de Mesures Penals, que penja de la conselleria de Justícia, té temps fins a l’11 de febrer –dos mesos- per confirmar o revertir la proposta de les juntes de tractament per als nou presos i preses polítics. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha reconegut que “hi pot haver canvis” en la classificació dels presos polítics després de la sentència del TJUE, i si bé no ha volgut entrar a valorar el segon grau, l’entorn del president Quim Torra deixa clar que una part del Govern aposta pel tercer grau i reconeix la incomoditat que suposa per a JxCAT que estigui a mans d’una conselleria d’ERC, “que és qui negocia amb Pedro Sánchez la investidura”, el fet que sigui la mateixa Generalitat qui decideixi mantenir els presos en règim tancat “per por a enfrontar-se a la Fiscalia –que ja va anunciar que si es classificaven en tercer grau ho recorreria- o per por a crear problemes a Madrid”. I és que l’entorn dels presos de JxCAT apunten que ERC hauria evitat classificar els presos en tercer grau per evitar interferir en la negociació amb el PSOE.

La pressió a la cartera d’Esher Capella arriba també per part de la Coordinadora de l’Advocacia de Catalunya, que ha demanat al Govern que apliqui “ja” el tercer grau als “presos polítics”. La plataforma de juristes considera que el segon grau no és cap “benefici penitenciari” sinó la “manera” de complir la pena. La coordinadora recorda que la Generalitat té competència en l’execució de la legislació de l’Estat en matèria penitenciària, i que la llei vigent preveu la possibilitat d’accedir al tercer grau sense necessitat d’haver extingit una quarta part de la condemna. 

Així doncs, la conselleria de Justícia té a les seves mans revisar la proposta de segon grau i apostar pel tercer grau, després que la justícia europea hagi demanat la llibertat per a Oriol Junqueras. En tot cas, no s’espera aquesta decisió fins després del a investidura de Pedro Sánchez, que podria arribar els primers dies de gener. La classificació dels presos polítics serà una altra prova de foc per a l’estabilitat del Govern, amb dos socis amb estratègies clarament diferents pel que fa als presos, a Madrid i també sobre la continuïtat de l’executiu de Quim Torra.

Quim Torra (ACN)

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa