El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El tercer grau per als presos polítics, de forma esglaonada i falcada pel 100.2
  • CA

El 9 de gener del 2020, tres mesos després que es coneguessin les condemnes del Tribunal Suprem contra els líders independentistes processats, la Generalitat va confirmar el segon grau –règim tancat- per als nou presos polítics, ratificant la decisió que havien pres les juntes de tractament de les presons catalanes. La llei estableix un termini màxim de sis mesos perquè es torni a produir una revisió de la classificació, i aquest juliol s’espera una decisió al respecte. És per aquest motiu que en les properes dates es veurà si continua el regim de segon grau o bé es classifica els interns en tercer grau penitenciari. Cal recordar que hi ha presos, com és el cas de Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Quim Forn (precisament avui) que ja han complert una quarta part de la condemna. Més tard es podria avançar progressivament amb la resta de presos fins a finals d’any per tal d’obtenir també el tercer grau penitenciari.

[r:1]

Ara bé, el fet que tots els presos i preses polítiques tinguin concedit el permís de treball fora del centre penitenciari –l’article 100.2 del règim penitenciari- és un punt a favor molt potent a l’hora d’argumentar el tercer grau, perquè les juntes de tractament fan informes periòdics i no hi ha hagut ni una sola incidència, i evidentment, es demostra que els arguments del ministeri fiscal per recórrer el 100.2 dels presos polítics, que hi ha risc que marxin a l’exili i de reiteració de delicte, no s’aguanten per enlloc, tal i com han remarcat diverses fonts jurídiques consultades per El Món. A més a més, en el cas de Cuixart i Sànchez s’hi afegeix el fet que ja han gaudit de diversos permisos de cap de setmana sense que tampoc s’hagi produït cap tipus d’incidència negativa.

Així, fonts consultades per aquest diari creuen, efectivament, que la Generalitat –la junta de tractament fa un informe tècnic, i la secretaria de Mesures Penals del departament de Justícia el ratifica o el revoca- podria estar treballant en un tercer grau per als ‘Jordis’, que són a presó des del 16 d’octubre del 2017 i han complert un quart de la condemna, i probablement també per a Quim Forn, empresonat des del 2 de novembre del 2017 i que assoleix aquesta fita justament avui 16 de juny.

Per contra, les fonts consultades veuen menys possibilitats que arribi el tercer grau en les properes setmanes per a la resta de presos polítics. Josep Rull complirà la quarta part de la condemna el 4 d’octubre, i podria ser el següent. Després seria el torn de Carme Forcadell i Oriol Junqueras –tot i que el líder d’ERC té la condemna més alta, porta més temps a presó-, i finalment, Bassa, Romeva i Turull, que si bé no hauran complert la quarta part de la condemna, hi estaran molt a prop, i “farà molts mesos que surten a treballar sense cap incidència”.

Ara bé, sembla prou evident que sigui quina sigui la decisió de la Generalitat, el ministeri fiscal la recorrerà. De fet, Jordi Turull i Josep Rull han conegut aquesta setmana que el Ministeri Fiscal s’ha oposat al a concessió del seu 100.2, com ja va fer amb altres presos polítics. Tot i que no han complert la quarta part de la condemna, hi ha el precedent de Quim Forn, que tot i no complir tampoc aquest requisit, davant del recurs del fiscal la jutgessa de vigilància penitenciària va ratificar-li el 100.2 abans de la pandèmia, i per tant, semblaria lògic que passi el mateix amb la resta de presos polítics en les properes setmanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa