El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Gairebé un terç dels votants del PP i Cs avalarien un règim autoritari
  • CA

Segons la darrera onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO, els votants del PP i de Cs són els més comprensius amb un règim autoritari. Així es desprèn de l’encreuament de vot entre la intenció de vot al Parlament de Catalunya i l’opinió sobre la democràcia. De fet, tots els partits amb representació parlamentària consideren que la “democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern”. Ara bé, un percentatge que s’acosta al 30% dels votants de PP i Ciutadans entendrien alguna excepció a la democràcia.

 

 

Concretament, davant la pregunta “en algunes circumstàncies un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic”, respondrien que sí un 4,8 dels enquestats. Però en analitzar les xifres per votants, els percentatges varien i molt. Un 16,7% dels votants de Cs estarien d’acord amb aquesta afirmació així com el 14,3% dels votants del PP. En tercera posició, hi serien el 7% dels votants del PSC. Una opció que només contemplaria el 2,5 dels votants dels Comuns, el 2,3 % dels d’ERC i del 2% de JxCAT. En canvi, és 0,0 en el cas dels cupaires.

 

 

En el mateix encreuament de dades, hi ha una altra pregunta que avala el resultat de la primera. Davant la qüestió “per a persones com jo, m’és igual un règim democràtic o un règim no democràtic”, un 9,8% dels votants s’hi mostren d’acord. Curiosament, els percentatges per votants és similar a l’anterior pregunta. D’aquesta manera, el 12,1% dels votants de Cs convenen amb aquesta afirmació així com el 14,3 dels votants populars. Ara bé, aquesta afirmació també és compartida pel 9,5% dels votants del PSC i d’un 7,7% dels votants d’ERC. Només un 4,5% dels votants de JxCAT hi estarien d’acord, un percentatge que es redueix al 3,2 entre els Comuns i al 2,5 a les files cupaires.   Així doncs, el 28,8 % dels votants de Ciutadans i el 28,6% dels populars, gairebé un terç dels seus votants, avalarien un sistema que no fos democràtic o bé “en algunes circumstàncies” o bé “perquè els hi és igual”.

La part del CEO sobre els règims autoritaris, democràcia i intenció de vot

La part del CEO sobre els règims autoritaris, democràcia i intenció de vot

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa