Gairebé un terç dels votants del PP i Cs avalarien un règim autoritari

L’enquesta del CEO sobre la democràcia deixa en aquesta franja els dos partits més espanyolistes

Segons la darrera onada del Baròmetre d’Opinió Política del CEO, els votants del PP i de Cs són els més comprensius amb un règim autoritari. Així es desprèn de l’encreuament de vot entre la intenció de vot al Parlament de Catalunya i l’opinió sobre la democràcia. De fet, tots els partits amb representació parlamentària consideren que la “democràcia és preferible a qualsevol altra forma de govern”. Ara bé, un percentatge que s’acosta al 30% dels votants de PP i Ciutadans entendrien alguna excepció a la democràcia.

 

 

Concretament, davant la pregunta “en algunes circumstàncies un règim autoritari és preferible a un sistema democràtic”, respondrien que sí un 4,8 dels enquestats. Però en analitzar les xifres per votants, els percentatges varien i molt. Un 16,7% dels votants de Cs estarien d’acord amb aquesta afirmació així com el 14,3% dels votants del PP. En tercera posició, hi serien el 7% dels votants del PSC. Una opció que només contemplaria el 2,5 dels votants dels Comuns, el 2,3 % dels d’ERC i del 2% de JxCAT. En canvi, és 0,0 en el cas dels cupaires.

 

 

 

En el mateix encreuament de dades, hi ha una altra pregunta que avala el resultat de la primera. Davant la qüestió “per a persones com jo, m’és igual un règim democràtic o un règim no democràtic”, un 9,8% dels votants s’hi mostren d’acord. Curiosament, els percentatges per votants és similar a l’anterior pregunta. D’aquesta manera, el 12,1% dels votants de Cs convenen amb aquesta afirmació així com el 14,3 dels votants populars. Ara bé, aquesta afirmació també és compartida pel 9,5% dels votants del PSC i d’un 7,7% dels votants d’ERC. Només un 4,5% dels votants de JxCAT hi estarien d’acord, un percentatge que es redueix al 3,2 entre els Comuns i al 2,5 a les files cupaires.   Així doncs, el 28,8 % dels votants de Ciutadans i el 28,6% dels populars, gairebé un terç dels seus votants, avalarien un sistema que no fos democràtic o bé “en algunes circumstàncies” o bé “perquè els hi és igual”.

La part del CEO sobre els règims autoritaris, democràcia i intenció de vot

La part del CEO sobre els règims autoritaris, democràcia i intenció de vot

 

 

Comentaris