El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El telèfon de Trapero també desmunta el relat de la Guàrdia Civil
  • CA

Dues línies. I, a sobre, escrites com qui no vol la cosa en un atestat. Tot i el seguiment exhaustiu de les comunicacions del Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, durant el Primer d’Octubre, la Guàrdia Civil ha d’admetre en els seus atestats que mai va fer ni rebre cap trucada amb els líders del procés ni amb la cúpula política del departament d’Interior en aquelles jornades.

 

Josep Lluís Trapero, Major dels Mossos d’Esquadra, només va mantenir contactes amb persones del seu entorn professional”, conclou l’atestat 2018-101743-14 de 22 de febrer de 2018, signat pels responsables de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil a Catalunya, el tinent coronel Daniel Baena, TIP 43166Q,  i el comandant Cèsar López, TIP  N29100C.

 

L’atestat analitza i detalla els mails i telèfons de diversos líders del procés, entre els que inclouen, el Major. De fet, fonts de la investigació asseguren a El Món, que tenen enmagatzemats “més de 4.000 mails de Trapero”, tot i que només en recullen els interns amb membres de la Prefectura i dels comandaments i un remès a la direcció política sobre les advertències de la Fiscalia de Lleida sobre el referèndum.

 

De fet, el mateix atestat recull el seguit de trucades del Major durant el 20-S on fa constar les trucades amb Jordi Sànchez, el conseller Joaquim Forn, el director general de la Policia o el cap del Gabinet d’Interior. Un recull de trucades on no discrimina entre intents de trucada o les que sí van tenir lloc. De fet, de les 21 trucades o intents entre el Major i Jordi Sànchez, la Guàrdia Civil només en referencia una d’un minut i cinquanta segons de durada a les 12:12 minuts. Les altres són intents o SMS. Al capdavall, són trucades reconegudes sense problema -per la voràgine de la manifestació- en els judicis tant del Suprem com de l’Audiència Nacional en el protocol de mediació i de contenció.

La part de l’atestat on la Guàrdia Civil admet que el Major només va mantenir contactes professionals durant el Primer d’Octubressionals Quico Sallés

Ni una trucada el Primer d’Octubre.

 

Els caps de la policia judicial de l’institut armat a Catalunya admeten que el Major,ni el Primer d’Octubre, ni els dies posteriors com l’aturada de país del 3 d’Octubre, va mantenir cap tipus de contacte telefònic amb els seus superiors polítics. És més, la investigació constata que durant el Primer d’Octubre el cap del gabinet d’Interior i actual director general de la Policia, Pere Ferrer, va intentar telefonar-lo dues vegades i el Major ni va contestar.

 

Passa exactament el mateix amb el balanç de les trucades del dos d’octubre, la prèvia a l’aturada de país, dia en què la Guàrdia Civil també ha d’admetre que només realitza i rep trucades dels seu àmbit professional. L’escrutini dels següents dies no consta en el sumari.

 

Amb aquesta prova documental, la defensa del Major per acabar de desmuntar el relat de la connivència o complicitat  dels Mossos amb el procés i els seus líders. Difícil complicitat quan ni es truquen per telèfon o, quan una segona fila del departament truca, i el Major ni respon.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa