El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Taula de Partits s’enquista en els desacords
  • CA

Sensació de pèrdua de temps. Els partits que han participat a l’espai de diàleg convocat pel president de la Generalitat, Quim Torra, aquest divendres (JxCAT, ERC, PSC i Comuns, —Cs, PP i la CUP no hi volen assistir—) han sortit igual com han entrat. L’únic acord relativament executiu de la trobada, segons han explicat posteriorment, és que volen seguir parlant i que tornaran a veure’s, però no han fixat data. De la trobada se n’extreuen dues conclusions diàfanes, però per a les quals no calia esperar a que els diferents actors sortissin de la reunió: per una banda, que tant els Comuns com el PSC volen que hi hagi una convocatòria d’eleccions el més aviat millor, els de Jéssica Albiach ja han proposat un calendari, i per l’altra, que el Govern, amb el suport de JxCAT i ERC s’hi nega i no compta amb Comuns i PSC per preparar el diàleg amb Pedro Sánchez.

Tots els participants semblen estar d’acord en el diagnòstic, ha explicat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, però més enllà d’això poques coincidències. De fet, la principal novetat de la tarda l’ha aportat En Comú Podem posant sobre la taula la seva proposta d’eleccions immediates per tal de desencallar el diàleg. Una proposta, però, que ha estat només celebrada pel PSC. Sobre la mateixa Budó ha dit que Torra “ha manifestat que no hi ha cap motiu ni voluntat de convocatòria d’eleccions i això ho ha deixat clar i català”. Aquesta negativa, ha explicat Budó, es justifica perquè l’independentisme ha sortit “reforçat” del darrer cicle electoral, s’estan produint “triomfs a través de la justícia europea” i existeix certa “unitat estratègica” perquè les dues forces en el Govern aniran a defensar davant del govern espanyol el dret a l’autodeterminació i l’amnistia. “Davant d’un escenari d’aprovació de pressupostos pel 2020 entenem que no hi ha motiu per anar a unes eleccions i així ho ha verbalitzat el president”, ha afegit Budó.

Curiosament l’aprovació dels comptes, que disposaria de l’acord dels Comuns, es presenta com una excusa per rebutjar la principal proposta d’En Comú Podem per obrir una nova etapa. Albiach ha posat de manifest que el Govern JxCAT-ERC no és del seu grat i que caldria intentar capgirar la situació i desplaçar JxCAT del Palau de la Generalitat. “Si a l’Estat vivim una etapa d’esperança, a Catalunya ens trobem una fórmula de govern esgotada, que no té horitzó de futur i que només posa traves per avançar en el diàleg i les solucions”, ha lamentat la líder dels Comuns.

Carbasses a Iceta

Miquel Iceta (ACN)

Miquel Iceta (ACN)

Qui també s’ha endut carbasses del president ha estat Miquel Iceta. El primer secretari del PSC ha portat dos documents antics tant del PSC com d’Units per Avançar sobre com han de ser les relacions entre Catalunya i l’Estat. Iceta ha explicat que ha intentat fer-li entendre a Torra que allò que traslladi a la mesa de negociació amb el govern espanyol ha d’anar més enllà dels punts pactats amb la taula de partits i entitats independentistes. Tot i la negativa del president, Iceta ha dit que sí que es considera inclòs dins de la taula amb el govern espanyol i ha manifestat que el plantejament que fa Torra és legítim tot i que no el satisfà i tampoc hi està d’acord.

A Iceta se l’ha vist amb ganes de no embolicar més el conflicte perquè finalment els dos governs puguin asseure’s. “Estem engrescats amb el diàleg i la negociació i seguirem treballant perquè es pugui celebrar la taula i que sigui el màxim profitosa possible”, ha dit Iceta. Ara bé, també ha estat clar en assenyalar que la reunió d’aquest divendres no fa canviar la posició socialista: “Aquesta reunió ni afegeix ni treu el nostre compromís en el diàleg”.

JxCAT i ERC refusen unes eleccions

Tant JxCAT com ERC han sortit de la reunió celebrant el compromís amb el diàleg i el reconeixement de l’existència d’un conflicte. Els dos socis de govern també han posat de manifest que no volen eleccions tal i com plantegen els Comuns i el PSC. El republicà Sergi Sabrià ha defensat l’oportunitat pel diàleg que té Catalunya gràcies a ERC i que el partit la posa a disposició del país perquè l’aprofiti. Per la seva banda, Albert Batet, de JxCAT, ha posat èmfasi en la necessitat de dotar de contingut i garanties el diàleg amb l’Estat i ha recalcat la necessitat d’un mediador. Sobre aquesta figura Budó ha dit que podria ser un dels mecanismes de garantia que pogués ser útil per a la negociació. Precisament aquesta figura va ser un dels punts de la Declaració de Pedralbes que va fer saltar pels aires aquella primera aproximació entre el Govern i el govern espanyol.

Albert Batet i Gemma Geis (ACN)

Albert Batet i Gemma Geis (ACN)

Els recels amb el diàleg amb l’Estat continuen inamovibles a les files de JxCAT, que sosté que els té “per experiència”. I la impressió extreta de la reunió de la Taula de Partits, segons Batet, fa mala espina: “Si la reunió d’avui ha de servir com avançada de la mesa del diàleg que pugui existir, evidenciem que no som gaire optimistes, hi ha poc marge per l’optimisme”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa