El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Tajani diu que és un “problema d’Espanya” si falten eurodiputats a la llista
  • CA

El president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, considera que és “un problema d’Espanya” si a la llista oficial d’eurodiputats electes que s’enviï a la cambra hi falten noms. Així ho ha assegurat ell mateix en declaracions als mitjans després de més de dues hores de reunió de la Mesa de la cambra. Ha estat també durant aquesta reunió amb els vicepresidents que Tajani ha justificat que la decisió de suspendre les credencials als eurodiputats espanyols va ser “administrativa”. Segons ha explicat en declaracions als mitjans en sortir de la reunió, ell mateix ha informat la Mesa sobre la suspensió de les credencials i el fet de barrar l’entrada a Carles Puigdemont i Toni Comín en qualitat d’eurodiputats electes. Segons ha dit, la suspensió es va fer per “aplicar la mateixa regla a tothom”. “Jo no he pres la decisió, no és un problema del president, és un problema de l’administració”, ha repetit.

En tot cas, Tajani ha declarat als periodistes que en la llista provisional que té actualment el Parlament Europeu “hi falten quatre eurodiputats”, ja que Puigdemont, Comín i Junqueras no hi consten ni tampoc el ministre espanyol Josep Borrell, aquest últim perquè té previst fer els tràmits per recollir l’acta aquesta setmana. Davant la pregunta de què passa si falten eurodiputats, Tajani s’ha limitat a dir que “és un problema d’Espanya”. A l’estat espanyol li corresponen en total 54 escons. Està previst que l’Estat notifiqui la llista final al Parlament Europeu en els pròxims dies.

Fonts parlamentàries han explicat que durant la trobada almenys quatre vicepresidents han intervingut després que ho fes Tajani, que els ha explicat que el sistema de designació i comunicació dels eurodiputats és competència espanyola. Fins i tot els ha llegit una sentència del TJUE, segons les mateixes fonts, que diu “que el Parlament no es pot involucrar en qui és i qui no és eurodiputat”. A la Mesa del Parlament hi seuen el president Antonio Tajani i 14 vicepresidents dels diferents grups parlamentaris (4 populars, 5 socialistes, 1 dels Verds, 1 de l’Esquerra Unitària, 1 dels liberals, 1 dels conservadors i reformistes i 1 de l’Europa de la Llibertat i la Democràcia), a més de cinc questors. Diversos vicepresidents s’havien desmarcat en els darrers dies de la decisió presa per l’Eurocambra en relació a les credencials. Almenys dos dels vicepresidents que han intervingut aquest dilluns ho han fet per demanar entendre què havia passat exactament amb les credencials mentre que dos membres més han preguntat a Tajani per què no s’havia informat la Mesa de la decisió.

Sobre aquest darrer punt, asseguren les mateixes fonts presents durant la reunió, Tajani s’ha limitat a dir que la decisió va ser presa pel secretari general de l’Eurocambra i que no implicava consultar la Mesa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa