Tabàrnia se sobiranitza

L’independentisme creix a les nou comarques havien de ser el reducte espanyol en una República. Entre el 21-D i el 10-N, Cs passa de guanyar a ser irrellevant

Alguns activistes de les xarxes socials, flanquejats per Ciutadans, volien fundar una nova comunitat autònoma integrada per Barcelona i les comarques fronteres de Tarragona, una eina política i administrativa per aïllar aquests territoris de “l’amenaça separatista i de la Catalunya rural i pobre”. Un cinturó roig, tradicionalment socialista, repintat de taronja a les comarques del Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Alt Penedès, Baix Penedès i el Tarragonès.

El president de Ciutadans, Albert Rivera

El fins ara president de Ciutadans, Albert Rivera

Però la famosa Tabàrnia, lluny de convertir-se en un fortí unionista, ha experimentat un procés de sobiranització notable en només set mesos, entre el 28-A i el 10-N. La davallada històrica del partit d’Albert Rivera tant a Catalunya com a Espanya és especialment pronunciada a les comarques de la imaginària Tabàrnia. El taronja ha acabat essent groc de majoria independentista-sobiranista. En sis de les nou comarques hi ha una majoria absoluta de la suma de forces independentistes i dels Comuns, i de fet, en quatre comarques (Garraf, Maresme, Vallès Oriental, Alt Penedès) ERC ha estat la força més votada. A les altres cinc, ha guanyat el PSC, a poca distància dels republicans.

Només al Baix Llobregat, al Baix Penedès i al Tarragonès la suma de PSC, Cs, PP i VOX supera el bloc republicà, però per un marge estret. Això sí, a les nou comarques, Ciutadans, que havia de ser la bandera de Tabàrnia i de la Catalunya més espanyolista, és del tot irrellevant. El seu percentatge de vot està entre el 3,7% i el 7,9%.

Més info: Tabarnia, el somni unionista per salvar Tarragona i Barcelona de la República

Si comparem els resultats de les eleccions del 28-A i els del 10-N, en totes les comarques de Tabàrnia es produeix un creixement remarcable del bloc independentista i en menor mesura, del vot als comuns. La suma d’ERC, JxCAT i la CUP creix a totes les comarques respecte al 28A: A l’Alt Penedès es passa del 52% -per comptes de la CUP es va presentar el Front Republicà- al 57% dels vots sumats per les tres forces; al Baix Penedès es passa del 29% al 34%; al Tarragonès, del 29% al 33%; al Garraf, del 36% al 40%, inclosa la victòria d’ERC per davant del PSC per primera vegada en unes eleccions espanyoles. En el cas del Baix Llobregat, es passa del 27% al 25%, al Barcelonès, del 32% al 35%, al Maresme s’enfila fins al 47% després d’assolir el 43% dels vots el 28-A, al Vallès Occidental passa d’un 32% de vot independentista a un 36% i, finalment, al Vallès Oriental, del 39% del 28-A el 10-N s’ha arribat al 42%.

 
La pancarta amb el lema 'Llibertat' a la capçalera de la manifestació

La pancarta amb el lema 'Llibertat' a la capçalera de la manifestació Jordi Borràs

La desfeta de Ciutadans més forta és al Tarragonès, on ha passat del 16,3% dels vots al 7,9%, i al Baix Penedès, que cau del 14,5% al 6,9%. Al Vallès Occidental també cau en picat, passant del 12,8% dels vots fa set mesos al 6,3% dels comicis de diumenge. Al Barcelonès ha passat del 12,2% al 6%. En la majoria dels casos, qui recull el vot perdut de Cs és l’extrema dreta de VOX.

 

Més info: Ciutadans, de partit de l’Ibex a dreta irrellevant a Espanya

Dos anys de transformació accelerada

I si prenem com a referència les eleccions del 21D, imposades pel 155 i on Ciutadans va ser la força més votada amb 36 escons, la sobiranització de Tabàrnia és encara més evident dos anys després. En vuit de les nou comarques tabarnàries Ciutadans va ser la força més votada, amb percentatges entre el 24,5% del Maresme –l’única comarca on va guanyar JxCAT, però per una diferència de 0,4 punts- i el 35% obtingut al Tarragonès. Especialment significatiu és el viratge que s’ha produït en només dos anys al Garraf, on el 21 de desembre del 2017 el partit encapçalat per Inés Arrimadas va treure un 28,1% dels vots, essent la formació més votada, i el 28-A a les eleccions espanyoles va ser el PSC la força més votada, amb Cs molt a la baixa, va quedar en un 12,86%. I a les eleccions del passat 10-N, el partit més votat ha estat ERC. El partit taronja ha caigut fins al 6,3%.

El diputat i portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament de Catalunya Carlos Carrizosa

El diputat i portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament de Catalunya Carlos Carrizosa

En el cas del Tarragonès, la plaça més forta de Ciutadans, la patacada també és espectacular des del 21-D. En aquells comicis va obtenir el 35% dels vots, i només dos anys després, només ha recollit el 7,9% dels sufragis. Al Vallès Occidental ha passat del 29% dels vots i de ser la força guanyadora a obtenir només el 6,9%. I en una altra plaça forta per a l’unionisme, el Baix Llobregat, si el 21D s’emportava el 31% dels vots i era de lluny la força més votada, el 10-N ha acabat amb el 7,14% dels vots, per sota de VOX.

Més informació
 

Comentaris (20)
No necesitamos payasos, Sr. Boadella Fa 2 mesos
Ya tenemos a Torra.
Bobón Fa 2 mesos
TA...qué???
Fat Boy Fa 2 mesos
Un clar exemple de darwinisme social. Que els millor resultats de c's es donin al Baix Llobregat explica molt be perque els morts de gana son uns morts de gana. I ho confirma que el lloc on mes han votat vox es a Sarria, aixo explica perque els milionaris son milionaris.
Josep Sierra Roca Fa 2 mesos
Sempre he defensat que aquesta gent, DOLENTA, eren un bluff.
Miquel Fa 2 mesos
S'ha acabat, doncs, la pantomima?
2019 Fa 2 mesos
VAYA HABLAR CON LOS DE VOX IGUAL A USTED LO ESCUCHAN I NOS HACE UN FAVOR USTED SEBA I NOSTROS TAMBIEN
Q si q si Fa 2 mesos
Vosaltres continueu engayant-vos, l, independestisme no ha arribat ni al 43% dels vots, i en el millor escenaro despres de la sentencia, tranquils superpotencies com flandes o letonIa estant amb vosaltres JAJAJAJAJAJAJAJAJAJAJAAAAAAAAAAAAA
ganxó Fa 2 mesos
Vols dir que no és un esternut en lloc d'una rialla ?
Josep Sierra Roca Fa 2 mesos
Evindentment, no saps fer números; tant sols saps lo de "difama, que algo queda).
Baix Empordanes Fa 2 mesos
Ostres pero en Boadella traballa o no traballa al Circ Raluy de Clown
Jomateix Fa 2 mesos
Valent pallaso e imbecil indesitjable...ves a cagar a Madrid
GAVANENC Fa 2 mesos
TABARNIA ???? Que es això..... una nova serie de Netflix ????
els ciuda-fatxes Fa 2 mesos
hauran de llogar un envelat per a poder-hi muntar els seus numerets. Qui els ha vist i qui els veu. Arrossegats pel terra i demanant un crostó de pa ... S´ho han ben guanyat !
Lisa Fa 2 mesos
El pallasso se'n Boadella, pot anar cap a Múrcia, allà els agrada molt els fatxes!
Francesc Fabre Fa 2 mesos
Reconec que anar encerclant i reduint la concentració d'aquests campaments de l'espanyolisme més agressiu és una de les batalles més difícils en tota la guerra per la independència. I felicito els que dia a dia la lliuren amb molt d'esforç i constància pels èxits que estan obtenint. Aquest és un dels arbres que ens fan veure el bosc sencer.
Tabarnia sempre ha estat una broma Fa 2 mesos
Una altra broma anomenada Països Catalans se la pren seriosament l'independentisme, però és tan imaginària com Tabarnia i sense sentit de l'humor.
ERC no cediu, Tabarnia tururut. Fa 2 mesos
ERC: el Tardà ja ha dit que s'ha de votar sí a Sánchez. La gent els va votar per independentistes i no com la crosa del Sánchez. Afirmar que si no voten Sánchez voten Vox és oblidar que PSOE, VOX, C'S I PP són 155. Què hauran de fer amb els vots dels antics Tabarnios?
Ramon Fa 2 mesos
Colono's sempre diu que els independentistes som molt burros i per desgràcia aquí es pengen a dojo posts que ho corroboren.
Pau Fa 2 mesos
Cuidado que lo que ahora es amarillo se puede volver rojo y con el tiempo verde,y ahí pueden empezar los problemas.
Gerard de sarria Fa 2 mesos
L estil Rufian dona molt joc entre la mateixa gent. És molt voluble
fideli Fa 2 mesos
Ciudagram's no val una merda!
Pau Fa 2 mesos
Lo mismo que tú.
un tipo que vive en Tabarnia Fa 2 mesos
hem destronat el pallasso de Boadella avans de ser UBU 2
ganxó Fa 2 mesos
Un respecta pels pallassos. Feina molt digne, amb tots els honors i respecte.. En tot cas "mals pallassos o pallassades.