El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem rebutja paralitzar la despossessió de Torra com a diputat
  • CA

La Sala del Contenciós-Administratiu de Tribunal Suprem ha rebutjat suspendre de manera cautelar l’acord de la Junta Electoral Central que va retirar al president Quim Torra la credencial com a diputat al Parlament de Catalunya, segons han informat diversos mitjans de Madrid. L’alt tribunal considera que no hi ha una raó d’urgència que aconselli suspendre l’acord de l’administració electoral abans de resoldre sobre el fons de la qüestió. Els magistrats entén que la Mesa de Parlament interpretarà que no hi ha obstacle perquè Torra, un cop elegit, segueixi sent president malgrat haver perdut l’acta de diputat. L’article 67.2 de l’Estatut d’Autonomia estableix que el president de la Generalitat “és elegit pel Parlament d’entre els seus membres”, però no especifica que hagi de mantenir la condició de diputat. 

El Suprem afegeix que l’escrit de Torra, “malgrat la seva extensió, no concreta quines circumstàncies d’especial urgència concorren per adoptar la mesura que demana”. La defensa de Torra al·legava en el seu recurs que la JEC no és competent per retirar-li l’escó. D’una banda, argumentava que només pot actuar dintre del període electoral, i de l’altra, apuntava que la seva funció mai és retirar la credencial, sinó decidir prèviament si un candidat és elegible o no. El recurs demanava la suspensió cautelar de la decisió per evitar un “dany irreparable”. Subratllava, a més, que encara s’ha de pronunciar el Suprem sobre la qüestió, i que el reglament del Parlament només preveu la retirada de l’escó quan hi hagi sentència ferma.

En aquest sentit, l’alt tribunal apunta que aquestes al·legacions són qüestions que afectarien el fons del recurs, “però no justifiquen” l’adopció d’una mesura cautelaríssima sense escoltar la resta de parts. Ara la sala estudiarà si procedeix la mesura cautelar ordinària de suspensió de l’acord, el que suposa obrir un termini perquè la JEC i la fiscalia al·leguin el que considerin oportú. S’ha reduït a cinc dies, la meitat del termini normal.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa