El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Suprem manté la inhabilitació de Torra
  • CA

Ni l’informe del Fiscal de Sala ha servit per evitar que la poderosa sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem mantingui la inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra. Aquest matí, l’alta magistratura espanyola ha avalat la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d’inhabilitar el president per haver estat condemnat per sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per desobediència. Una condemna que encara no és ferma donat que està recorreguda davant la sala penal del Tribunal Suprem.

De fet, la sala contenciosa on va recórrer Torra, ja no va admetre les mesures cautelaríssimes que implicaven deixar en suspens la inhabilitació fins que hi hagués sentència penal ferma. En aquest sentit, la tesi del fiscal de sala, Pedro Crespo, així ho va abonar. La fiscalia argumentava que “en ordre a la prudent i equilibrada preservació” dels “interessos públics”, que podrien resultar “contradictòriament afectats” per la inhabilitació en un context “complex”, aposta per no oposar-se a la mesura cautelar sol·licitada per Torra.

Ara, els magistrats contenciosos han ressolt el contrari i han deixat Torra sense escó, un element indispensable per ser president de la Generalitat. De fet, han denegat la suspensió cautelar de l’acord de la JEC de 3 de gener. Al·leguen que cal primer esperar a què la sentència es dicti atesa la seva relació amb el contenciós penal. T

ambé entenen que la inhabilitació de l’article 6.2 de la Llei Orgànica Règim Electoral aplicat “no permet apreciar inconstitucionalitat” ni “advertir aparença de bon dret a les pretensions del president”. De la mateixa manera, consideren que l’acord no crea una situació irreversible i que acordar la mesura cautelar suposaria “privar defecte a preceptes legals”.

 

Ara bé no és pacífic entre els juristes si aquesta decisió comporta que Torra hagi de deixar la presidència. Concretament, si sense l’acta de diputat -preceptiva per ser escollit- pot continuar a la màxima sindicatura política de Catalunya. De moment, la Junta entèn que hauria de ser una decisió que ha de prendre el Parlament. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa