El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Parlament Europeu inicia el procediment pel suplicatori contra Puigdemont i Comín
  • CA

El Parlament Europeu ha anunciat oficialment al ple l’arribada del suplicatori de les autoritats espanyoles contra els eurodiputats Carles Puigdemont i Toni Comín. Així, ho ha anunciat la vicepresidenta de la cambra, la polonesa Ewa Kopacz, a l’obertura de la sessió d’aquest dijous al matí. D’acord amb el reglament, la mesa del Parlament Europeu ha remès el cas al comitè d’Afers Jurídics que haurà d’analitzar ara la petició del Tribunal Suprem i fer la proposta sobre l’aixecament o no de la immunitat dels dos eurodiputats de Junts per tal que la justícia belga pugui continuar tramitant l’euroordre.

Ara mateix, la seva euroordre ha quedat suspesa arran de la protecció parlamentària. Davant de la possibilitat que el suplicatori s’anunciï l’últim dia d’aquest plenari, des de l’entorn de Puigdemont i Comín reiteren que tots dos estan “tranquils” i són conscients que serà un procés “llarg” que no els espanta. Per l’eurodiputat socialista Ibán García del Blanco, membre del comitè d’Afers Jurídics que haurà d’analitzar el suplicatori, “no hi ha cap necessitat de dilatar els processos, però tampoc una pressa excessiva”. “Cal portar les coses amb la major de les normalitats, no dramatitzar ni per la pressa ni per la lentitud, és millor fer les coses bé, encara que calgui una mica més de temps de reflexió”, afirma en declaracions a l’ACN.

Tria del ponent

El primer pas que haurà d’afrontar el comitè d’Afers Jurídics amb el suplicatori serà l’elecció del ponent i del seu ajudant per fer la proposta del comitè. És a dir, un informe que expliqui els motius pels quals s’ha d’aixecar o no la immunitat a Puigdemont i Comín. Cada família política nomena al principi de la legislatura l’eurodiputat que serà el responsable de portar casos d’immunitat. Quan entra un suplicatori, els coordinadors del comitè trien entre aquests membres designats pels grups. Ho fan per ordre en funció del seu pes polític i dels dossiers que ja tenen entre mans. Queden descartats aquells que formen part del mateix grup polític o estat que l’afectat.

L’eurodiputat pirata (Verds/ALE) i membre del comitè, Patrick Breyer, desconeix qui serà l’eurodiputat encarregat de gestionar el dossier, però aposta per trobar algú amb un perfil “neutral”. D’entrada no podria ser cap socialista perquè l’eurodiputat designat per portar casos d’immunitat és, precisament, l’espanyol Ibán Garcia del Blanco. “Efectivament, hi ha una incompatibilitat, no es pot pertànyer ni al mateix grup ni al mateix país d’origen” dels afectats pel suplicatori”, confirma el socialista.

Debat al comitè

Segons el reglament de l’Eurocambra, l’afectat tindrà l’oportunitat de ser escoltat pel comitè i de presentar la documentació que cregui rellevant. Un cop passada aquesta audiència el comitè haurà de decidir sobre la proposta que se sotmetrà a una votació per majoria simple al ple del comitè. Fonts parlamentàries asseguren que aquest procediment serà a porta tancada. L’equip de Puigdemont i Comín pretén que el suplicatori es converteixi en un “judici al judici de l’1-O”, i preveu que l’anàlisi que haurà de fer la cambra sobre la seva situació faci aflorar les irregularitats que, en el seu parer, hi va haver en el procés del Suprem. En aquest sentit, preveuen presentar un ampli ventall de documentació.

Un procés que durarà mesos

En general, el comitè decideix en un parell de mesos sobre els suplicatoris, però hi ha hagut casos que s’han allargat més de mig any. Mentre partits com el PP i Ciutadans volen que el procés es porti amb celeritat i esperen tancar el dossier en dos o tres mesos, Breyer pronostica que trigarà entre tres i sis mesos perquè “el cas és “particularment rellevant i cal ser considerat amb cura”. Pel socialista García del Blanco, el suplicatori es pot allargar uns dos mesos, tot i que no es tracta d’una qüestió “matemàtica” i podria allargar-se més dependent del calendari de sessions i plens de la cambra.

Polèmica política

Davant la polèmica que aixecarà el cas de Puigdemont i Comín en els pròxims mesos, l’eurodiputat pirata creu que no s’hauria de fer “una qüestió política” perquè “crearà un precedent” per al futur. “S’hauria de tractar a tothom per igual sense importar el seu color polític”, apunta. L’alemany veu amb preocupació que els delictes pels quals se’ls acusa i que estan penats al codi penal espanyol “no existeixen en altres països”. “Podrien incriminar actituds pacífiques”, qüestiona. També té dubtes sobre la “independència judicial” a Espanya. Tanmateix, Breyer no es vol avançar en les seves conclusions i sosté que hauran de discutir si aquests elements són “rellevants o no” per aixecar la immunitat.

Segons Ibán García del Blanco, el cas generarà una “atenció molt gran” a Catalunya i Espanya “però probablement no serà igual en altres llocs d’Europa”. “És veritat que no és una causa qualsevol des del punt de vista de l’atenció mediàtica, però es tractarà com qualsevol altra”, defensa el socialista. Sobre el resultat, prefereix no fer prediccions, però recorda que “pràcticament la totalitat” dels suplicatoris que passen per la cambra tiren endavant.

Cau la immunitat, però no el mandat

D’altra banda, fins i tot en cas que el suplicatori prosperés i Puigdemont i Comín perdessin la immunitat, podrien seguir com a membres del Parlament Europeu, però haurien de fer front a l’euroordre belga. García del Blanco admet que mantindrien “els drets com a eurodiputats”, excepte la immunitat, mentre que des de l’entorn dels independentistes recorden que l’aixecament només afectaria al seu procés judicial per la causa de l’1-O, però gaudirien encara de la resta de proteccions.

El socialista membre del comitè d’Afers Jurídics diu que “el normal” seria que en cas d’aixecament de la immunitat, el país on fossin Puigdemont i Comín en aquell moment els extradís a Espanya. Una opció, però, que no veuen tan clara des de l’entorn dels dos eurodiputats de Junts, que recorden que primer cal que l’Estat guanyi el suplicatori i que molts dels pronòstics jurídics espanyols no s’han complert a Europa. De fet, mentre no arriba la decisió sobre aixecar-li o no la immunitat, l’objectiu de Puigdemont és ara lluitar per garantir que el protegeixi per entrar, també, en territori espanyol -on Llarena li manté l’ordre de detenció.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa