El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
De l’ “Spain, sit and talk” al “sit and talk, partits independentistes”
  • CA

“Partits independentistes, sit and talk. Parleu i proposeu, nosaltres tenim una proposta: treballeu per sumar més del 50% aquestes properes eleccions i després respecteu el mandat de l’1-O i declareu la independència”. Missatge claríssim de l’ANC en l’acte central de la Diada, a la plaça Letamendi de Barcelona. En paraules de la presidenta de l’entitat, Elisenda Paluzie, que ha avisat els líders polítics de l’independentisme institucional que “n’estem farts de la divisió i la tàctica, exigim una estratègica conjunta. Us volem ajudar, però si no us hi poseu, la paciència de la gent no durarà per sempre”. Paluzie ha recuperat el lema que va fer circular Tsunami Democràtic, Spain, sit and talk, i ha canviat el subjecte d’aquest clam pel diàleg. 

La presidenta de l’entitat, ha expressat molt gràficament què espera el carrer dels partits: “Vicepresident legítim, president legítim, llegiu-vos cadascú el llibre de l’altre –tant Junqueras com Puigdemont han publicat llibres sobre l’1-O- i feu una proposta conjunta. Volem un llibre signat per tots dos”. A l’ANC no se li escapa que les properes eleccions poden convertir-se en una pugna entre dos lideratges polítics i emocionals que, a hores d’ara, tenen propostes distanciades: el diàleg amb l’Estat i la confrontació.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, durant la Diada JORDI BORRA?S

El vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, també ha enviat un missatge nítid als partits independentistes: “Ja en tenim prou de baralles i debats estèrils, sovint l’enemic som nosaltres mateixos. Cal fixar ja l’horitzó que ens ha de conduir a culminar l’alliberament nacional. Partits polítics sobiranistes, no us deixeu endur pels interessos de partit i penseu en el partit”, ha sentenciat durant la seva intervenció. I com ja ha fet Paluzie, ha deixat clar que els polítics no són imprescindibles i que la seva inacció no aturarà el carrer: “Si no ho feu, la ciutadania sabrà posar-se de nou al capdavant com va fer el 2010 –amb la sentència del TC contra l’Estatut- i el 2012 –inici de les grans mobilitzacions-, perquè això no va d’uns contra els altres”. Finalment, el vicepresident d’Òmnium Cultural s’ha adreçat als partits per recordar-los que “tenim un projecte de país que es basa en àmplies majories. Diàleg i negociació, però sense renunciar a la confrontació quan els drets fonamentals estan en risc”, ha conclòs.

En nom de l’AMI, Josep Maria Cervera ha estat menys contundent amb els polítics independentistes i s’ha centrat en l’Estat espanyol. “La pandèmia que fa més de 300 anys que pateix Catalunya és la relació tòxica de fa segles amb Espanya. Tant si parlem de monarquies absolutistes o constitucionals, governs conservadors o progressistes. I malgrat la bona feina internacional per evidenciar la mala salut democràtica d’Espanya, la vacuna no ens arribarà de fora, l’hem de fer nosaltres amb la independència”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa