El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Soler va activar fins i tot els Mossos del Metro per l’1-O
  • CA

Aquest matí ha estat una festa per a les defenses dels acusats en el judici a la cúpula d’Interior. Per l’estrada de l’Audiència Nacional hi han passat tres exalts càrrecs de la Conselleria d’Interior, l’exsubdirectora general de Recursos Humans dels Mossos, Maite Català, l’exsubdirector general d’administració i serveis dels Mossos, Frederic Ferrer, i un alt funcionari del departament quan el 2011 es va remodelar l’estructura, Xavier Gibert. Tots han tret de l’equació del referèndum el director general de la Policia, Pere Soler, i al secretari general d’Interior, Cèsar Puig. Per reblar el clau, el conseller d’Interior durant el 155, Juan Antonio Puigserver, ha explicat exactament el mateix, fins i tot, ha tirat un flotador gegant al Major Josep Lluís Trapero.

 

 

Tots tres han explicat que Cèsar Puig no tenia competències operatives sobre els Mossos d’Esquadra, sinó només pel que fa al pressupost i els recursos humans i materials. Tots han assegurat que és un càrrec absolutament tècnic i pressupostari, no assimilable al número dos d’Interior, el secretari d’Estat de Seguretat, que sí té responsabilitats operatives.

 

En el mateix sentit, han explicat que l’exdirector general de la Policia Pere Soler va confirmar totes les peticions de personal i horaris que els Mossos li van fer a partir del 20 de setembre.En aquest cas, ha estat especialment clara, Maite Català, que s’encarregava d’acabar de dissenyar els plans d’efectius pels operatius. Català ha admès a Cristóbal Martell, advocat de Soler, que “es va mobilitzar tothom mobilitzable”. El dia 28 de setembre va mobilitzar també les unitats de vigilància del Transport Metropolità i de Seguretat Aeroportuària”, ha emfatitzat.  Una dada que mostra la hipermobilització del cos autoritzada per Soler.

Així mateix ha afegit al Tribunal que Soler va aprovar “exactament” la mateixa proposta de la Prefectura per augmentar els efectius arran de declarar a nivell alt el Pla Àgora. A més, ha concretat que no va activar ordre públic perquè “no cal”. “Ja tenen un quadrant d’horari que no permet fer ampliacions”, ha al·legat.

 

En el mateix sentit s’ha expressat Ferrer assenyalant que Soler mai va posar cap pega a l’augment de les dotacions. Fins i tot, ha aclarit que va comprar fins a 20.000 precintes per fer cas de la Instrucció 6/2017 que demanava tancar els col·legis electorals amb 100 metres de perímetre. Una compra feta per substituir els 2.500 precintes que s’havien d’utilitzar segons fiscalia i que van sortir dels magatzems centrals a més dels departaments regionals.  El fiscal ha fet descriure a Ferrer com eren aquests precintes. Una imatge surrealista. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa