El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Llibertat sense mesures cautelars per als 9 detinguts de l’operació Volhov
  • CA

El jutge ha acordat llibertat provisional, però sense mesures cautelars, per als 9 detinguts en l’operació Volhov. Els càrrecs es mantenen, com és rutinari, perquè continua la instrucció del cas i no es poden retirar si no hi ha un arxivament de les imputacions, que no es fa mai en un primer moment. Tots s’han negat a declarar i la fiscalia no ha demanat mesures cautelars contra ells. Es tracta de l’exdirigent d’ERC Xavier Vendrell, l’empresari Oriol Soler, l’exdirigent de CiU David Madí, l’excònsul honorari de Letònia a Barcelona i president de la Plataforma ProSeleccions Esportives Catalanes, Xavier Vinyals, els directius d’Events Roc Aguilera i Toni Fusté, l’exregidora d’ERC Marta Molina, el regidor de Cabrera Enric Mir i l’interventor de Presidència en temps de Carles Puigdemont, Jordi Serra.

Els nou detinguts han arribat a la Ciutat de la Justícia a un quart de deu del matí després de passar dues nits a la caserna de la Guàrdia Civil. Cap a les onze han començat a pujar dels calabossos a la sala de vistes on s’han fet les compareixences, i de seguida han anat sortint, un a un, en llibertat. Ho han fet a peu per una porta lateral de la Ciutat de la Justícia, on els esperaven, entre aplaudiments i abraçades, familiars, amics i companys d’empresa o de partit com Laura Borràs, Francesc de Dalmases i Albert Batet, Marta Vilalta, Carles Riera, Marcel Mauri o Eduard Voltas.

Els primers en quedar lliures i poder sortir han estat els empresaris d’Events, Aguilera i Fusté. Després ho han fet Enric Mir i Marta Molina, Xavier Vinyals, David Madí, Jordi Serra i Oriol Soler. Xavier Vendrell ha estat l’últim i un dels més aclamats. La causa està oberta per malversació de fons públics, tràfic d’influències, prevaricació, blanqueig de capitals, suborn i desordres públics.

L’operació policial deriva d’una investigació iniciada el 2016 contra un suposat frau en les subvencions de la Diputació de Barcelona a entitats properes a CDC. El 2018 es van fer diverses detencions, entre ells l’expresident de la Diputació, Salvador Esteve. La investigació va passar de la Policia Nacional a la Guàrdia Civil, que va aprofitar unes converses gravades per l’empresari i activista Víctor Terradellas amb Vendrell i Madí poc abans de l’operació policial. La Guàrdia Civil va punxar els telèfons de Vendrell i Madí i d’aquí n’ha extret diverses conclusions.

Així, s’apunta que Vendrell, Madí i Soler podrien estar al capdavant de la plataforma independentista Tsunami Democràtic. També creuen que tots tres i Vinyals eren homes molt propers a l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i haurien intentat finançar part de les despeses de l’exili a Bèlgica, i fins i tot aconseguir el suport militar i econòmic de Rússia a la independència de Catalunya. Per últim, creuen que Madí, Vendrell, Soler i Vinyals haurien desviat fons públics a través de subvencions i adjudicacions de contractes a despeses de l’independentisme, i que haurien pressionat càrrecs municipals i de la Generalitat per beneficiar les seves companyies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa