El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El sindicat majoritari de la Urbana sospita que Colau “avisa” els manters per esquivar batudes
  • CA

 

Es fa difícil d’imaginar, però és una sospita que alguns expressen en veu alta. El sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana, SAPOL, creu que l’Ajuntament de Barcelona “avisa” als manters abans que es produeixin macrooperacions policials perquè les puguin esquivar. Tant és així que, en declaracions a ‘El Món’, el portaveu de l’organització, Manel García, ha assegurat: “El dia que s’ha de fer una actuació important trobes pocs manters al carrer perquè estan avisats pel propi govern municipal”. El portaveu troba que és molta “casualitat que cada vegada que fas actuacions de macroservei —amb els Mossos i fins i tot amb la Policia Nacional o la Guàrdia Civil—, quan prepares un dispositiu per anar a rebentar tot el que trobis, també magatzems, te’n trobes quatre”. “Com pot ser això?”, es pregunta. Fonts de l’Ajuntament de Barcelona, consultades per aquest diari, han declinat fer comentaris sobre aquesta acusació.

 

Aquesta denúncia és una mostra palmària de les deteriorades relacions entre el govern de Barcelona en Comú i la policia local, just en un moment de màxima tensió per l’auge de conflictes de seguretat a la ciutat. Un auge que els opositors a la capitana de Barcelona en Comú aprofiten per treure rèdit polític mentre que, a l’altra banda, els més lleials a l’alcaldessa neguen, denunciant que tot és fruit d’una maliciosa campanya mediàtica. De la dreta, per arrodonir-ho.

 

El govern municipal es mou “per impulsos”

 

Amb campanya o sense, el cert és que el sindicat SAPOL —que assegura que és políticament apartidista— considera que el govern de Colau “es mou per impulsos” i l’acusa de no tenir “una política concreta” en l’àmbit policial. “Fan alguna actuació per complir l’expedient i calmar l’opinió pública, com en el cas dels manters”, explica García. “Al principi —continua el portaveu sindical— els manters a l’estiu se n’anaven a la costa i no n’hi havia a Barcelona. Ara passa al revés: les policies locals de la costa actuen amb contundència i aquí no”. I això, assegura García, ajuda a que proliferi la venda ambulant perquè “el propi ajuntament els ajuda i assessora, els crea associacions, sindicats i els reben en audiència bastant sovint, mentre que a nosaltres, mai”.

 

El sindicat considera que la manca d’efectius al carrer és un factor que fa que la percepció d’inseguretat hagi crescut a Barcelona, però adverteix que no és la raó principal. “La sensació que té tota la plantilla és que tot el que està passant és per les polítiques o no polítiques que està aplicant el govern municipal”, manifesta García. El portaveu opina que l’equip de Colau no està integrat per “polítics” i ho expressa sense recórrer a la subtilesa: “No en tenen ni idea”. Això, afegeix, els afecta directament perquè “[la Urbana] no som del seu grat”. “No son gaire partidaris de tenir policia”, rebla. Segons García, fa temps els van dir que “l’ideal seria que ens dediquéssim a vigilar les entrades i sortides de col·legis i a ajudar la gent gran a creuar els passos de vianants”. SAPOL rebutja aquest rol que diu que l’ajuntament voldria pels agents ja que “el nostre principal objectiu és la seguretat ciutadana i les tasques les tenim encomanades per llei”.

 

Sense model policial

 

Una de les iniciatives en matèria de seguretat del govern de Colau ha estat l’impuls de l’anomenada “policia de barri”, un figura que procura projectar una imatge amable de l’agent que procura ser pròxim als veïns. Es tracta d’un model policial que el SAPOL considera descafeïnat i en certa manera naïf, però que a més, asseguren, el cos de la policia local no pot assumir. “No ho poden implementar perquè no tenim gent, l’han de treure d’un altre lloc i així es deixen de fer coses importants com els manters, els narcopisos, les baralles que hi ha al carrer”, lamenta García. La Guàrdia Urbana s’enfronta cada vegada a situacions més diverses en les quals el component de violència és més present. Aquest és un altre punt de fricció entre el sindicat i el govern municipal. “Les baralles al carrer s’han disparat, ara amb matxets, tenim tirotejos cada dos per tres i nosaltres ni estem preparats per això ni tenim material”, denúncia el portaveu.

 

Agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona
Agents dels Mossos i de la Guàrdia Urbana de Barcelona | Viquipèdia

 

García denuncia que els agents de la Guàrdia Urbana no tenen la formació per afrontar aquest tipus de situacions. Es fan pràctiques de tir dos o tres vegades a l’any, que considera insuficient per enfrontar-se a situacions reals. La sensació de manca de preparació augmenta perquè en els darrers quinze anys el tipus de persones que provoquen conflictes a la ciutat ha canviat: “Els que es dediquen a vendre droga als narcopisos, les baralles de clans per la droga, pel territori, els tirotejos a plena llum del dia…” El portaveu del sindicat creu a més que el govern municipal considera que les operacions més complicades i que suposin executar mesures repressives contra presumptes delinqüents han de recaure en la responsabilitat d’altres cossos, com els Mossos d’Esquadra. Això també suposa un conflicte amb la policia catalana —que també va escassa d’efectius— perquè de vegades es veu “traient les castanyes del foc” a l’ajuntament en temes de seguretat que son responsabilitat municipal. “Els Mossos n’estan fins als nassos de solucionar problemes del territori de Barcelona quan es tracta d’una obligació de l’Ajuntament”, comenta García.

 

Els agents de la Guàrdia Urbana tenen la sensació que no els deixen actuar. “Els mateixos agents es fan enrere” quan es tracta d’actuar contra col·lectius protegits pel govern municipal com els manters, diuen. I aquest, afegeix el portaveu del SAPOL, “és un tema que es desborda, s’està convertint en un problema de seguretat, que no de persones il·legals, i se’n va de les mans”. García assegura que els manters ara “agredeixen i planten cara i si intentes actuar et casquen” perquè el govern municipal “ho està permetent i els defensa”. El portaveu acusa el Govern de Colau de “perdre el cul” pels manters i això fa, assegura, que la plantilla se senti “indefensa i no estimada”, provocant que “entris en desídia a l’hora d’actuar”.

 

Aquesta situació, afirma el portaveu de SAPOL”, “petarà” perquè “no pot seguir així”. Troba difícil que hi hagi “una solució avui per avui” i avisa que “cada vegada anem a pitjor” ja que, segons opina, “les mancances ara les tenim quadruplicades perquè tenim molts fonts oberts”. La gestió de Colau pel que fa a orde públic “ens està comportant un problema de seguretat greu, se’ns ha escapat de les mans i el dia que vulguem solucionar-ho ens hi haurem de posar amb ganes perquè hi haurà batalles campals“, adverteix García.

 

La situació del cos podria agreujar-se a finals d’any quan el govern espanyol aprovi el Reial Decret sobre la jubliació anticipada dels policies locals. Aquest canvi pot suposar la pèrdua de 300 agents de la Guàrdia Urbana de Barcelona. Els sindicats han avisat el govern municipal que cal activar tots els processos per incorporar-ne de nous, tenint en compte que les incorporacions de nous agents no son immediates.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa