El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Síndic denuncia “la falta absoluta d’habitatges socials a Catalunya”
  • CA

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha lliurat al president del Parlament, Roger Torrent, l’informe anual de la Sindicatura, que recull tota l’activitat del 2019, “un any marcat per un context polític i de país complex, especialment per la sentència del Suprem”, ha dit Ribó, que ha recordat que es troba en funcions perquè el seu mandat està esgotat i es troba a l’espera que el Parlament designi un nou Síndic.

Ribó ha remarcat algunes de les qüestions de major importància del 2019: “Podem constatar que hi ha mancances en la protecció dels drets socials, amb casos evidents de vulnerabilitat social. I aquest capítol suposa el 32% d’accions iniciades per queixes, especialment per temes de salut –llistes d’espera en obesitat mòrbida i primera visita en especialitats i en reproducció assistida-, educació i, la més punyent, l’emergència habitacional, amb una resposta insuficient per part de les administracions”. Ribó ha detallat que hi ha esperes de fins a dos anys per garantir reallotjaments d’urgència, un fet que constata “la falta absoluta d’habitatges socials. Cal un gran pacte de país sobre l’emergència social d’habitatge, i el Síndic està disposat a impulsar-lo”. Per contra, el Síndic ha detectat que les queixes per la renda mínima garantida han baixat, tot i que “els requisits que es demanen encara generen dubtes i problemes”. “Demanem una major visió a llarg termini de les administracions sobre el greu problema de l’habitatge”, ha dit Ribó, que creu que es troba a faltar una reposta de l’administració al fet que els bancs s’emportessin els actius tòxics a la Sareb, i que per contra “no ha revertit en l’interès públic”. 

L’informe anual també recull “les mancances en matèria d’emergència nuclear a Escó i Vandellòs, perquè les poblacions queden molt desprotegides en cas d’un accident”, i en matèria energètica, ha fet una proposta de rebaixar el preu de la llum un 50%, alhora que critica la poca eficiència del bo social.

També ha cridat l’atenció sobre “els possibles drets conculcats als processats per l’1-O”, i també sobre “algunes actuacions policials que no van mantenir la necessària proporcionalitat, si bé alguns comportaments violents de manifestants són totalment rebutjables”.

En total, el Síndic de Greuges ha tramitat 16.000 expedients, i només un 1,3% de les resolucions del Síndic han estat rebutjades per les administracions implicades. “Vull remarcar la gran resposta de la seu electrònica, on l’usuari pot conèixer en quin punt es troba el seu expedient”, ha concretat Ribó.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa