El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els serveis secrets espanyols alerten que el 5G facilita els ciberatacs
  • CA

La xarxa 5G pot fer més vulnerables els dipositius als ciberatacs directes. Aquest és l’avís que recull l’Informe d’Amenaces i Tendències de 2019 del Centre Criptològic Nacional de juny de 2019, la branca de ciberseguretat del Centre Nacional d’Intel·ligència. Una idea que s’ha analitzat en les influents XIII Jornades STIC CCN-CERT 2019 que s’han celebrat aquesta setmana a Madrid. Una anàl·lisi que també arriba després que el ministeri de Defensa alertés el passat 27 de novembre a través d’un comunicat intern per instar a les seves unitats a no connectar-se a sistemes d’informació des de dispositius Huawei, i menys en 5G.

 

La preocupació pel 5G ja ve de lluny. De fet, el mes de maig, l’aleshores director del Centre Nacional d’Intel·ligència , el general Fèlix Sanz Roldán, va advertit en una conferència a laFira Internacional de Seguretat i Defensa que se celebra va a Madrid,   que la ciberseguretat a Espanya “patiria encara més amb la tecnologia 5G”. Mesos després, el Centre Criptològic Nacional (CCN-CERT), el braç de ciberintel·ligència del CNI abonava aquesta tesi a través del seu “Informe de Amenazas y Tendencias. Edición 2019. Doc 13/19”, el vadevècum d’enguany de ciberintel·ligència i ciberseguretat espanyol.

L'alerta dels serveis de ciberintel·ligència de l'Estat sobre el 5G

L’alerta dels serveis de ciberintel·ligència de l’Estat sobre el 5G Quico Sallés

 

 

 

En aquest estudi, el CCN advertia que les primeres implementacions de la tecnoogia 5G al 2018 apuntaven que el creixement de la seva implantació es produiria “ràpidament”. En aquesta línia apuntava que els telèfons intel·ligents eren el “focus d’interès” pel 5G encara que la quantitat de telèfons amb aquesta capacitat seria “limitada” durant el 2019 i el 2020. Ara bé, la intel·ligència de seguretat espanyola adverteix que passat aquest temps de transició els dispositius es connectaran “directament a la xarxa 5G que no pas a través d’un enrutador Wifi”. “Una tendència que farà que aquest dispositius siguin més vulnerables a l’atac directe”, remarca el CCN en el seu informe. La capacitat i velocitat del 5G permetrà abaixar la capacitat de ciberdefensa d’aquests dispositius quan abans els atacs havien de superar més portes com els routers de wifi.

 

El CCN també alerta que el 5G “en termes generals, la capacitat de realitzar còpies de seguretat o transmetre fàcilment volums massius de dades o emmagatzematges basats en el núvol donarà als atacants nous objectius”. Un avís que s’incrementa quan serveis d’intel·ligència com la CIA també  barrejaven l’evolució del 5G amb Huawei amb la seguretat, per exemple, al Regne Unit.

 

Tots aquests perills han estat analitzats a les influents Jornades STIC CCN-CERT 2019 celebrades aquesta setmana a Madrid, sobre ciberseguretat, ciberdefensa i ciberintel·ligència. Una de les ponències més esperades ha estat precisament sobre aquesta tecnologia. Titulada “5G: Mitos y leyendas”, els analistes José Pico i David Pérez que van desgranar una conferència sobre “seguretat de les noves comunicacions mòbils”. De fet, la instauració d’aquesta teconologia va ser una constant de fonts en les ponències on també s’hi tenia present el concepte geostratègic d’aquesta tecnologia abonada per la Xina i la seva àrea d’influència. Sia com sia, els experts de la seguretat espanyola asseguren que tot i el risc d’increment de vulnerabilitat, “hi ha mecanismes preparats per controlar-lo”.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa