El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Els serveis d’intel·ligència van supervisar la requisa dels documents que els Mossos volien cremar
  • CA
Capçalera de l'atestat fiscalitzat per CITCO sobre la requisa

Capçalera de l’atestat fiscalitzat per CITCO sobre la requisa Quico Sallés

Una operació al més al nivell. Així es pot definir la requisa que el Cos Nacional de Policia va fer dels documents confidencials que els Mossos portaven a incinerar el dia abans de la Declaració Unilateral d’Independència, el 26 d’octubre de 2017. De fet, aquesta operació que ha tingut cert protagonisme en el judici contra a la cúpula d’Interior que se celebra a l’Audiència Nacional, va ser supervisada pel poderós Centre d’Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat, el CITCO. Aquest organisme, creat al 2014, és el cervell que coordina els serveis d’intel·ligència i informació dels cossos policials i on s’inclou també el Centre Nacional d’Intel·ligència i personal de les Forces Armades. 

 

Segons es desprèn de la documental aportada a la causa, el CITCO i la  Unitat de Policia Judicial per a delictes de terrorisme, el TEPOL, van donar cobertura a l’operatiu que va preparar l’aleshores cap de la Brigada Provincial d’Informació del Cos Nacional de Policia, el comissari Juan Manuel Quintela, que precisament declararà aquest dimecres en la vista contra la cúpula d’Interior. Una operació que sempre ha aixecat polseguera i va obrir diverses causes judicials de les quals en belluga alguna després de recórrer l’arxiu decidit per l’Audiència de Barcelona. 

 

En aquesta operació, molt ben preparada, el Cos Nacional de Policia va comissar diversa documentació de caràcter confidencial que un comboi dels Mossos anava a incinerar- segons el protocol- a l’empresa TERSA de Sant Adrià del Besós. Segons el mateix atestat aportat al Jutjat Central d’Instrucció número Tres de l’Audiència Nacional, la policia espanyola en el “marc de les investigacions relacionades amb el procés independentista català, s’ha tingut coneixement que el dia de la data (26 octubre) es pretèn porta a terme Ia destrucció en una incineradora, de material sensible relacionat amb l’afer que ens ocupa”. És a dir, que havien obtingut la informació a través d’un talp. Precisament, aquest dimarts ha declarat en la vista l’inspector del CNP 81610 que hi va participar i no ha aclarit al fiscal com els va arribar aquesta informació. 

 

Segons el mateix atestat, la policia considerava que el “material podria estar relacionat amb Ia actuació de el cos de Mossos d’Esquadra,tant pel que fa a el referèndum il·legal de l’1 d’octubre passat, tant en la seva inacció durant Ia campaña electoral prèvia a l’1 d’octubre; com a Ia no execució del mandat jurisdiccional del TSJC, Diligències prèvies 3/2017 del mateix dIa 1; actuació que pot emmarcar-se en determinats il·lícits penals, no només per no complir les seves funcions de PoIicIa Judicial, sinó, a més, perquè van poder constituir una eina fonamental, els Mossos, tant per portar a terme el referèndum il·legal, com per entorpir Ia tasca de les Forces de Seguretat de l’Estat aquest dia”. Una conclusió que fa pensar als anal·listes del CNP que aquestes actuacions podrien constituir un “supòsit contra l’ordre públic” i, per tant “competència de l’Audiència Nacional. 

 

En l’argumentari de l’actuació, la intel·ligència policial contraterrorista apostava perquè “davant l’aplicació de l’article 155 de la Constitució els Mossos volguessin destruir aquesta documentació”. Així ho van explicar a la mateixa Audiència Nacional després de presentar l’informe al CITCO. El cas de les 14 caixes de cartró va ser combustible per incriminar els Mossos dins el procés fins que l’Audiència de Barcelona va arxivar la investigació, després d’hores d’explicacions de l’aleshores comissari en cap d’Informació dels Mossos, Manuel Castellví, justificant cadascun dels papers. Des de rebuts per pagament a confidents, a esborranys d’actes del Primer d’Octubre a suposats informes de seguiment van ser analitzats per la Brigada d’Informació de Barcelona amb l’acompanyament i direcció del CITCO. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa