El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Senyor Mosso, m’inculpo de treure llaços grocs”
  • CA

 

 

Els llaços grocs han anat a comissaria. Però aquest cop acompanyats de qui els arrenquen. Convocats per l’Asociación por la Tolerancia, una vintena de persones s’han autodenunciat davant els Mossos d’Esquadra d’haver retirat de “l’espai públic” el que titllen de “simbologia partidista”, els llaços grocs i totes les mostres de solidaritat amb els presos polítics. 

 

 

Acompanyats de l’exdiputat del PPC, Sergio Santamaria, en funcions d’advocat, s’han personat a la comissaria de la policia catalana a la Travessera de les Corts i de dues en dues han formalitzat la denúncia. Una inculpació que, a més, ha inclòs una queixa perquè el formulari de la denúncia no el tenien en castellà. 

 

 

Així membres coneguts dels escamots que arrenquen llaços com Joan Ribas, de Groc en Lloc, o el president d’Asociación por la Tolerancia, Eduardo López, s’han personat a la comissaria amb llaços i pancartes arrencades de l’espai públic. De fet, se’n vantaven en arribar a les portes de les dependències policials. “És l’hora dels Adéus de la República”, “Yo arranco lacitos” o “Sóc un feixista sí, perquè arrenco els llaços” -amb to suposadament irònic- eren algun dels crits que proferien mentre posaven per la premsa davant la comissaria envoltada per un discret però abundant dispositiu policial. 

 

La denúncia, a la que ha tingut accès El Món, els autodenunciats “manifesten” que “han retirat llaços grocs de la via pública i del mobiliari urbà sense danyar-lo i fan lliurament dels llaços en aquest acte”. Així mateix “declaren” que “se solidaritzen amb les persones que han estat identificades de forma arbitrària ja que les persones que els col·loquen sistemàticament no han estat identificades, quan en realitat són aquestes les que s’estan apropiant indegudament de l’espai públic que pertany a tots mitjançant la col·locació d’aquest llaços que tenen una clara connotació ideològica d’índole partidista”. També es queixen en l’autodenúncia que “manifesten la seva protesta perquè el formulari només està redactat en català i no poden fer-ho en un en espanyol”. 

 

L'autodenúncia presentada
L’autodenúncia presentada | Quico Sallés

 

Santamaria, com advocat dels autodenunciats, ha justificat la seva presència pel “compromís del PPC d’assessorar als que han assumit el compromís de mantenir la neutralitat de l’espai públic, donat que les administracions públiques no ho fan”. “No és una acció delictiva sinó és evitar l’apropiació de l’espai públic per una ideologia partidista”, ha assegurat l’exdiputat. De fet, ha valorat l’acció dels arrenca llaços de “compromís cívic” per tal que la “convivència continui a Catalunya”.

 

En aquest sentit, ha animat a la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera i a la Generalitat a què ordeni a cossos i forces de seguretat de l’Estat i als Mossos a retirar els llaços grocs. “Els Mossos han de salvaguardar la neutralitat de l’espai públic perquè ho diuen sentències judicials”, ha reblat. 

 

L'advocat dels autodenunciats i exdiputat del PPC, al mig amb ulleres, Sergio Santamaria, explica el contingut de les denúncies
L’advocat dels autodenunciats i exdiputat del PPC, al mig amb ulleres, Sergio Santamaria, explica el contingut de les denúncies | Quico Sallés

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa