El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Sense una candidatura unitària posarem un risc la viabilitat d’ERC”
  • CA

TV3 ja no es pot veure al País Valencià.
Des d’ERC denunciem l’assetjament sancionador del govern valencià contra Acció Cultural. I considerem que aquest assetjament és il•legal i una cortina de fum per tapar els casos de corrupció en què està immers el president Camps i per potenciar una posició inflexible contra el catalanisme en vistes a les eleccions municipals i autonòmiques.

La resposta del govern català ha estat l’adequada?
Jo esperava que la Generalitat donés una resposta contundent i que el president Mas fes una trucada immediata al president Camps. Per això des d’ERC hem demanat una compareixença immeditada en comissió parlamentària del secretari de Presidència, Francesc Homs, perquè expliqui què pensa fer el govern sobre aquest tema.

Hi haurà més accions de suport…

També estem preparant una declaració de la junta de portaveus per condemnar aquestes pressions, donar suport a les accions d’Acció Cultural i demanem al PP i al PSOE que no limitin la ILP “TV sense fronteres” presentada al Congrés dels diputats, la qual té un aval de més de 650.000 signatures –entre elles els portaveus del parlament de la legislatura passada-, ja que intuïm que volem enrederir tot això fins després de les municipals.

El portaveu del PPC afirma que totes les televisions pirates s’han de tancar.

Jo demanaria al senyor Millo que deixi que el govern espanyol posi sobre la taula el multiplex que van pactar Acció Cultural i el ministre d’Indústria d’aleshores, José Montilla. Amb aquest pacte, que “curiosament” Camps hi estava d’acord, TV3 es podria veure al País Valencià. Va ser Maria Teresa Fernández de la Vega qui en el seu moment el va aturar i per això hem demanat al Congrés la compareixença de quatre ministres.

El Tribunal Constitucional ha acceptat el recurs contra la llei de consultes. Creuen que CiU la defensarà si no la va votar?
Nosaltres demanem al govern que defensi aquesta llei com si ells l’haguessin votada, ja que va ser aprovada pel Parlament de Catalunya per majoria. Demanem que siguin proactius i que presentin al•legacions com si ells l’haguessin defensat, és una qüestió de continuïtat institucional. Recordo que és una llei avalada pel Consell de Garanties Estatutàries.

CiU diu que presentarà una llei de consultes en la qual no calgui el permís de l’Estat. Té sentit fer un pas més després d’aquesta negativa?
Nosaltres no hi posarem pals a les rodes, però una llei de consultes no referendaries només permet a la Generalitat fer enquestes. Per això nosaltres vam optar a fer una llei de referèndums, consultes de primera categoria. I, encara que donarem suport a qualsevol llei que millori la democràcia i la consulta a la ciutadania, també continuarem lluitant perquè la llei de referèndums aprovada es pugui aplicar.

Per tant, donaran suport a la proposta de Llei que ha presentat SI sobre aquest mateix tema…

Sí. No veiem cap problema en donar suport a lleis ben formulades que aprofundeixin en la democràcia. El Parlament de Catalunya, com a legatari de la sobirania del poble de Catalunya pot decidir el que vulgui. Segons els tribunals internacionals, si un Parlament pren una decisió que va en contra de la legalitat vigent però ho fa per instaurar una nova legalitat ningú pot dir que no. Aquest és el cas de Kosovo.

Comparteixen amb el PSC que CiU ha inflat les xifres del dèficit i causa alarmisme?
Donar la sensació que l’anterior govern d’Esquerres es va gastar el que tenia i el que no, quan aquest govern d’esquerres va fer en diverses ocasions plans d’equilibri de les finances, fa que: el govern no assumeixi les seves responsabilitats i creï una alarma als mercats que els han de deixar diners. Qualsevol informació té una repercussió immediata sobre els mercats i sobre la confiança dels consumidors, ja siguin les declaracions d’Homs sobre Spanair o Pujol dient que no es poden pagar el sous dels funcionaris.

Madrid ha avalat els números de Mas.
Madrid ha avalat els números del govern anterior i els números actuals. Madrid mai es mulla! Per tant, nosaltres demanem que el govern presenti al Parlament els números reals.

Quines seran les propostes d’ERC a la cimera econòmica del proper 25 de març?
Estem treballant en un document perquè aquesta cimera no sigui una simple foto sinó una trobada de treball.

Quins són els punts bàsics?

El govern ha de reconèixer que hi ha hagut una davallada d’ingressos de més de 3.000 milions d’euros a causa d’una crisi econòmica – crisi que l’executiu obvia voluntàriament- i, com que el sistema de finançament marcat per l’Estatut dóna un marge limitat, avançar cap un pacte fiscal a través d’un consens ampli al Parlament de Catalunya. També demanarem que ens expliquin el pla de viabilitat i les retallades en els serveis bàsics i socials.

Reconeixen ara que va ser un mal acord de finançament?

No. A diferència dels pactes de finançament previs a l’anterior, sortosament en aquest es va acordar que s’havia de revisar cada quatre anys i el 2013 ha d’entrar en vigor la nova revisió.

Zapatero ha dit que no pensa revisar el finançament català cada dos per tres i el PP i el PSOE es mostren contraris al concert. Davant la negativa, què?
Ja hem dit que no acceptarem la proposta del president Mas. Ell diu: “Si no ens donen el concert no donarem suport a les polítiques del govern al congrés dels Diputats”. Nosaltres no volem continuar amb aquesta dinàmica de peix al cove. Catalunya ha demostrat que vol canviar a poc a poc.

Per tant…
A la ciutadania, després de la sentència de l’Estatut, se li ha de donar la paraula. El govern vol consultar a la ciutadania la proposta de concert, doncs, molt bé, però si ens diuen que “no” després s’haurà de fer una consulta sobre l’estatus jurídic que la ciutadania vol per a Catalunya. Dues consultes en una legislatura.

Han demanat la publicació de les balances fiscals.
Sí, aquí i a Madrid. Les primeres balances fiscals que vam arrencar del govern de l’Estat van ser gràcies a una ofensiva d’ERC amb el suport de CiU.

Ara també tindran aquest suport?

No ho sé, això li haurà de preguntar a la resta de diputats catalans a Madrid. Nosaltres hem entrat la proposició de llei i per part nostra un dels punts que hi haurà a la moció subsegüent a la interpel•lació sobre concert econòmic que farem avui, aquesta moció es veurà al pròxim ple- el 9 de març-, demanarem es que publiquin per llei les balances fiscals a Madrid i que la Generalitat les torni a publicar per tercera vegada.

Altres socis del tripartit asseguren que la voluntat del nou govern només és destruir la feina feta els darrers anys. Té també aquesta sensació?
Aquesta sensació la tenim en àmbits com ensenyament o interior. Un govern pot governar, però mai té un xec en blanc per retallar drets socials. El govern vol fer veure que els darrers set anys han estat una aturada pel país, un parèntesi desagradable i ara toca tornar al 2003. Determinats nomenaments i decisions van en aquesta línia. Allò que s’ha fet bé es pot mantenir i si no es pot mantenir aquest ritme de creixement pactem solucions. Per altra banda, però tampoc podem mirar enrere i viure del passat.

Veuen en nou govern poca voluntat de pacte?

Els donarem cent dies però això no vol dir que no sentim i ni veiem res del que s’està fent.

Pensa optar a la direcció d’ERC? Quin paper li agradaria ocupar a la nova direcció que surti del proper congrés?

No em plantejo res. Un dels errors que hem comès ha estat donar la sensació pública que en un context de cruïlla pública pel país, econòmica i política, Esquerra només es mira el melic i pensa en els debats interns. Això és nefast per un partit que aspira a transformar la societat i que vol ser partit de govern. Obrir aquest debat abans d’unes eleccions municipals és un error enorme. La gent del territori ha de veure que estem al seu costat. Ara només estic a disposició de la gent que dóna la cara per ERC arreu de la nació.

Creu que hi haurà una candidatura unitària?

Una candidatura unitària és necessària, sinó posarem en un risc seriós la viabilitat del projecte Esquerra Republicana de Catalunya. Aquest partit no es pot permetre un congrés en el qual no hi hagi una candidatura consensuada i treballada des de baix i en la qual hi hagi els millors perfils per encarar els propers quatre anys.

El candidat del PSC a l’Ajuntament de Barcelona serà Jordi Hereu. Això beneficia ERC?
Només beneficia ERC presentar una gran candidatura i un bon programa des del coneixement profund del que és la ciutat i l’Ajuntament. Les potencialitats han de recaure sobre nosaltres mateixos i no sobre els desmèrits dels altres. Som l’única esquerra que tenim les mans completament lliures perquè no hem estat governant l’Ajuntament de Barcelona els darrers quatre anys. Per tant, no tenim les limitacions del PSC i ICV per generar il•lusió i generar la confiança que una altra manera de governar Barcelona és possible.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa