El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
“Sense Laporta podrem presentar el projecte de SI de forma nítida”
  • CA

El candidat de SI a les eleccions municipals de Barcelona serà Santiago Espot. Què pot aportar com a candidat?
La resta de candidatures són gent que porta molts anys en política i en un moment que la ciutadania demana un canvi, una altra forma de fer i una regeneració democràtica, una cara nova com Santiago Espot pot connectar amb aquest corrent de fons.

Espot ha estat especialment criticat per alguns mitjans de comunicació espanyols…
Espot ha demostrat que és un independentista de pedra picada, que ha plantat cara a l’Estat espanyol i que lluita pel nostre país, la nostra llengua i la nostra identitat. Nosaltres no ens movem segons com bufa al vent a la caverna mediàtica, sinó per plantar-li cara sense por i de forma desacomplexada.

Amb què es diferenciarà la proposta de SI respecta les altres?
El projecte de SI serà un projecte genuí. Volem que Barcelona sigui una capital d’estat i això implica tenir serveis d’alt nivell: un aeroport amb vols intercontinentals, infraestructures de primera, una ciutat vinculada a les noves tecnologies, un canvi de model industrial… Apostem per una versió complerta de Barcelona i no en una parc temàtic turístic com han fet els socialistes.

Tres propostes independentistes per una mateixa ciutat no és massa?
Nosaltres som els únics que defensem un projecte transversal de ciutat. La CUP és una esquerra molt definida i ERC vol pactar amb el PSC. Per tant, falta un independentisme formal, tranversal i que pugui articular diferents grups i això és SI.

Creuen que tenen possibilitats?

És un repte difícil. Necessitem incrementar de forma important els vots. No ens volem marcar un llindar d’èxit i fracàs. Partim de zero i la il•lusió ens fa treballar.

Diu que ERC farà de “crossa” del PSC. I vostès, quina és la seva aposta davant possibles pactes postelectorals?
Defensem el nostre projecte polític i veiem Trias molt lluny d’aquest. Si CiU no fa un gir de 180 graus amb molta probabilitat haurem de fer oposició. Però no ens fa por fer oposició a l’Ajuntament de Barcelona perquè allà també cal una oposició catalanista.

Com afectarà la marxa de Laporta al projecte SI?
Ara podrem presentar el projecte de forma nítida i clara. La ciutadania ara coneixerà bé el nostre projecte, sense que aquest estigui mediatitzat per altres qüestions. I això ens enfortirà.

Però una part de l’èxit de SI és gràcies al Joan Laporta mediàtic…
És una suma de factors: de la personalitat de Joan Laporta i del propi projecte polític. Ara bé, en els partits polítics el que importa i el que genera un creixement sostingut en el temps és el projecte polític i no les persones.

El grup parlamentari de SI ha durat tres mesos. És un fracàs?

És una decepció. Aquesta és una situació que no volíem; és fruit d’una decisió personal que no compartim, però respectem. La marxa d’en Joan Laporta no ha afectat ni a l’estructura territorial ni a l’executiva nacional. Ara cal continuar endavant i demostrar que SI és un projecte sòlid.

Darrera del trencament hi ha un problema de personalismes?
Evidentment que no, només respon a una decisió política. SI, a diferència de Laporta, vol presentar-se a les eleccions municipals i a les eleccions del 2014 amb un projecte genuí que no passa per fer de crossa d’espanyolistes.

Vostè encara aposta per la unitat dels grups independentistes el 2014. Després de fracassar en les eleccions al Parlament, en les municipals… no és una mica il•lús?
Cal tenir en compte que ara SI té representació parlamentaria. La crida que vam fer el 2010 a CiU, a ERC, a CUP… es manté. La crida per poder fer junts una declaració per la independència, si no es pot fer aquesta legislatura, continua en peu. I sempre tindrem en compte un ventall ampli de partits, des de CiU a ICV, és a dir, tots els partits polítics que han aprovat el dret a l’autodeterminació per a Catalunya. Si tots ens posem d’acord, podem declarar la independència.

També passa per Laporta?
Nosaltres fem la crida als partits polítics reals i no a persones concretes.

A part de Barcelona, quina presència tindrà SI a les eleccions municipals?

En aquests moments estem convocant assemblees per saber a quins municipis ens presentem. Segons les primeres prospeccions estaríem entre 80 i 100 llistes.

S’ha comentat la possibilitat d’una candidatura unitària independentista a les eleccions del 2012. Vostès, que no volen tractes amb Madrid, es presentaran?
És evident que Espanya no s’ha de posicionar sobre la independència de Catalunya. La independència l’hem d’aconseguir a Catalunya i l’hem de negociar amb la comunitat internacional.

Això vol dir que SI no es presentarà?

Presentar-nos o no a les eleccions espanyoles és un debat obert a SI i l’abordarem després de les eleccions municipals. Es decidirà en assemblea nacional.

CiU accepta el debat sobre la independència però hi votarà en contra. Quines esperances té que prosperi el projecte de Llei sobre la Independència?

Activarem la mobilització ciutadana. Hem convocat pel dia 2 d’abril una concentració nacional en suport de la Llei per la Independència i en aquest moment s’estan enviant milers de correus electrònics als diputats perquè hi votin a favor. I demanem la llibertat de vot dels diputats. No posarem fàcil que aquells que diuen estar a favor de l’autodeterminació i de la independència hi votin en contra.

La setmana passada es va aprovar la seva proposta de suport a les consultes. Van haver, però, de rebaixar el text per tenir el suport de CiU…
Vam decidir aplaçar per una moció posterior les qüestions de dret internacional públic perquè això diluïa el missatge central. Però no es va tocar res substancial. De fet, per primera vegada el Parlament va reconèixer que és la seu de la sobirania del poble de Catalunya i que el dret a l’autodeterminació és irrenunciable. Per tant, ja tenim les bases per afrontar el debat per la declaració de la llei d’independència.

Més enllà d’aquests temes, durant suport al govern en altres aspectes?

En el camí de l’autonomia i de l’empobriment farem al govern una oposició seriosa i formal. En canvi, en el camí de la independència caminarem plegats. Si hem d’encertar diàlegs amb CiU perquè pugui aprovar mocions d’aquest tipus ho farem.

Com estan les relacions amb el grup d’Esquerra?
Les relacions són les normals amb qualsevol grup de la cambra catalana. D’ERC nosaltres volem conèixer el seu posicionament de futur. Volem saber si seguiran apuntalant l’espanyolisme i l’autonomisme a les institucions o si apostaran només per governs independentistes. No jugarem en aquesta ambigüitat. Jo he viscut l’experiència dels tripartits i no s’ha de tornar a repartir perquè implica la desnacionalització i la subordinació del país.

Aquesta “ambigüitat” d’ERC sembla que ara atrau Laporta, Carretero.. Vostè que és exrepublicà hi veu alguna explicació?
El problema no és captar gent, el problema, des del punt de vista de Solidaritat, és la necessitat de canviar d’estratègia i de fer coses diferents. La motiva del senyor Laporta i del senyor Carretero se’ls hi ha de preguntar a ells.

Donaran suport al concert econòmic?
Primer, demanarem al govern de la Generalitat que porti la seva proposta a la comissió d’estudi i aleshores ens posicionarem. I dos, demanem que la consulta del concert econòmic es faci abans de negociar amb Madrid. I, evidentment, aleshores allò que s’aprovi no es podrà després negociar a la baixa com va passar a l’Estatut.

ERC ha patit diverses escissions. Vostès també s’han trencat. L’independentisme polític acaba sent “molt soroll per no res”?

L’independentisme, ben sovint, dóna moltes senyals de desorientació. Tot i així, estem en un moment de maduració política de l’independentisme com no teníem ara fa uns anys. Vull pensar que tant SI i com la resta de l’independentisme estem compromesos perquè això surti endavant.

Amb Barcelona es tanquen tres anys de consultes…. I aleshores què?

Després de la consulta de Barcelona tocarà parlar de la política i aquí vindrà la llei de declaració de la Independència. Nosaltres volem donar sortida a tot aquest moviment i per això posem sobre la taula aquesta proposta de llei.

“Més enllà de la independència no tenen discurs”. Els molesta aquest estigma?

És una imatge interessada per part de tots aquells que no volen la independència. Som el grup polític que hem presentat projectes de llei més diverses. Al final, aquesta etiqueta tampoc ens crea cap problema perquè nosaltres pensem que la independència és la solució estructural als problemes del país.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa