Sense cara a cara

Picabaralla entre CiU i PSC, després de la prohibició de la Justícia

Els catalans hauran d'esperar almenys quatre anys per veure el primer cara a cara entre dos aspirants a la presidència de la Generalitat. El debat entre el candidat de CiU, Artur Mas, i el cap de llista del PSC, José Montilla, va ser prohibit per la Junta Electoral Central in extremis i només una hora abans de la seva eventual celebració a TV3, prevista per dos quarts d'onze de la nit.

L'òrgan central va ratificar la decisió que hores abans havia pres, també per unanimitat, la Junta Electoral Provincial, després que la qüestió hagués passat de mà en mà entre els dos organismes durant els últims dos dies.

Al final, les dues instàncies judicials van conicidir en què la proposta tenia un defecte de procediment i van recordar que és obligatori comunicar la celebració d'un debat o entrevista electoral en un mitjà de comunicació públic amb cinc dies d'antelació, d'acord amb una instrucció del mateix organisme del 1999. Per tant, la resolució obre la porta a un futur cara a cara a la televisió catalana, sempre i quan es compleixi amb aquesta premissa.

Madí insinua que Montilla ja sabia que no es podria fer


Malgrat no celebrar-se el cara a cara, la picabaralla va ser present a última hora de la nit entre CiU i PSC. Montilla va deplorar el "formalisme" de la Junta Electoral Central i va considerar que la decisió no ajuda a "enfortir la democràcia" ni a "incentivar la participació". Així mateix, va criticar el "partidisme" de Mas, a qui va tillar "d'arrogant" i "prepotent", per "rebutjar" els debats que abans havia proposat el PSC.

Per contra, el cap de campanya convergent, David Madí, va apuntar que sempre quedarà el dubte de si Montilla va plantejar el cara a cara diumenge durant el debat a sis sabent que no es podria fer. Tot i això, va evitar carregar directament contra el PSC i va lamentar que finalment no es pugui fer el cara a cara, remarcant que els dos líders estaven disposats a debatre.

No obstant, hores abans, Mas va culpar Montilla. "Si ho hagués acceptat fa quinze dies, ja estaria fet. Però ho va plantejar tard i a deshora", va dir després que diumenge el candidat del PSC proposés el cara cara en l'últim sospir del debat. Per contra, els socialistes van replicar que CiU ha rebutjat "durant setmanes" mantenir el cara a cara i, a parer seu, ara "no pot acusar" Montilla de "no voler fer el debat". En canvi, els dos partits van coincidir que PPC, Esquerra i Ciutadans van fer "la pinça" per prohibir l'acarament.

Tensió durant tot el dia


El cara a cara va penjar d'un fil al llarg del dia i els dos principals partits catalans van estar en tensió fins l'últim moment. CiU i PSC havien recorregut a primera hora de la tarda la decisió de l'òrgan provincial i la Junta Electoral Central va haver de reunir-se a dos quarts de set del vespre per resoldre el cas. Un cop rebuts els dos recursos, el màxim òrgan va concedir una hora als partits que havien impugnat el debat per presentar al·legacions.

La incògnita no es va resoldre fins a dos quarts de deu del vespre i, mentre TV3 tenia el plató a punt, els dos candidats i seus equips de campanya van alterar les seves agendes i no es van moure de Barcelona a l'espera de si finalment hi havia cara a cara. El candidat de CiU no va acudir al míting de Lleida d'ahir a la nit, malgrat que va gravar una salutació pels assistents, i Montilla tampoc va anar a l'acte previst a Tortosa.

Camacho creu que era una "cortina de fum"


La resta de partits van celebrar la decisió. La candidata del PPC, Alícia Sánchez-Camacho, va opinar que el cara a cara era "una cortina de fum per no parlar dels temes que preocupen" i el cap de llista d'ICV-EUiA, Joan Herrera, va acusar CiU i PSC de fomentar l'abstenció amb la pretensió de fer un debat "estèril". Així mateix, el cap de llista de Ciutadans, Albert Rivera, va qualificar de "justa" la prohibició de la Junta Electoral Central. 

En tot cas, la debat sobre el cara a cara entre Mas i Montilla ha durat dos dies i només en queden quatre per acabar la campanya. És l'esprint final.

 
 

Comentaris