El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Sedició dels jutges contra el govern de Pedro Sánchez
  • CA

Una sedició en tota regla del bo i millor del poder judicial espanyol contra el govern de Pedro Sánchez. Així es pot descriure el que s’ha viscut aquest migdia en la cerimònia de lliurament de despatxos a la nova promoció de Jutges celebrada a l’Escola Judicial de Barcelona. Un acte que, tradicionalment presideix el rei espanyol, però que enguany la Moncloa s’ha estimat més evitar-hi la seva presència per “seguretat”. Una absència que ha revoltat el poder judicial fins al punt que ho han considerat una ofensa i així han fet notar el seu malestar en l’acte protocol·lari on els nous jutges reben el primer destí. La queixa anava, però, més enllà, en una setmana on el ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, present a l’acte ha anunciat que l’executiu comença a tramitar els indults pels presos polítics. 

No només s’ha queixat el president del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, sinó que les crítiques han arribat des dels nous jutges, al rigorós director de l’Escola Judicial, Jorge Jiménez. El primer en fer una crítica, això sí, britànica ha estat Jiménez, que en el seu discurs de benvinguda ha destacat que els jutges “compten amb el suport de la corona”. Ara bé, la sorpresa ha arribat quan la jutgessa que ha quedat primera de la promoció, Cristina Menéndez, que s’ha despatxat amb desimboltura contra la decisió d’amagar el rei fins al punt d’anunciar que molts companys no han assistit a la cerimònia per “desencant“. 

L’alumne avantatjada

Menéndez, de 27 anys, va néixer a Pamplona i viu a Saragossa, filla d’un periodista i una fiscal, prové d’una família de llarga tradició jurídica. Així el seu avi va ser fiscal en cap a Navarra i els seus oncles són jutges a Catalunya. Va trigar dos anys i mig en superar l’oposició. En condició de primera de la promoció li ha tocat pronunciar el discurs en nom dels seus companys i no se n’ha estat de criticar la decisió de la Moncloa. 

“La justícia es constitueix així com la balança d’un estat democràtic i social, donats aquests darrers esdeveniments, i davant l’aclaparador silenci de totes les institucions públiques, no puc deixar de passar aquesta jornada sense fer un al·legat en favor del poder judicial”, ha començat.  “El poder judicial”, ha prosseguit, “lluita i encara aquesta virtut de justícia i mai hauria de ser utilitzat com a moneda de canvi ni com a part de jocs polítics o institucionals“. “Que ningú malinterpreti les meves paraules”, ha pregat conscient del jardí on passejava.

“Això no va d’idees polítiques, ni personals, ni tant sols va del respecte a la vida de 62 joves que teníem il·lusió de culminar aquest camí que avui ha quedat una mica aigualit, fins el punt de comptar amb l’absència d’alguns companys de promoció que per diferents motius s’han vist desencantats“, ha assegurat. “Es tracta d’alguna cosa més ja que està en joc l’Estat de dret, sustentat en la imprescindible divisió de poders”, ha conclòs.  De fet, només hi han assistit 47 dels 62 jutges, 9 han advertit que feien campana per la “COVID”, la resta s’inclou en el grup de desencantats.  

Lesmes, “a su pesar”

Per la seva banda, el president del CGPJ, Carlos Lesmes, ha carregat amb desimboltura sobre l’absència reial. Curiosament, quan el pare de l’actual rei ha marxat de l’Estat precisament per amagar-se de l’acció dels togats després de difondre’s les seves presumptes corrupteles. “Sentim un enorme pesar per la seva absència”, ha dit Lesmes només en començar el seu discurs.  “El nostre lament”, ha emfatitzat Lesmes,  “no només obeeix a el fet que es trenca amb una tradició de més de 20 anys, sinó també, i sobretot, perquè la presència de Sa Majestat el Rei, del Cap de l’Estat, en la cerimònia de lliurament de despatxos a els nous jutges respon a l’especial vincle constitucional de la Corona amb el poder judicial, vinculació que forma part de la nostra tradició històrica des de la Constitució de Cadis de 1812, i que serveix a més per ressaltar la dignitat de la nostra funció“. 

“Reiterant el nostre pesar pels fets, i siguin quines siguin les circumstàncies que l’han motivat, expressem el nostre ferm desig que Sa Majestat el Rei pugui seguir encoratjant amb la seva presència a Barcelona als nous jutges en l’acte d’inici de la seva apassionant i difícil tasca de protegir els drets dels espanyols i defensar l’ordre jurídic”, ha reblat Lesmes.

Viva el rey!

La nota final l’ha posada el vocal del Consell General del Poder Judicial , José Antonio Ballestero, que es trobava entre el públic, ha cridat “Viva el rey!” en finalitzar la cerimònia.  Els assistents han respost amb un “Viva” enèrgic i sentit així com un sonor aplaudiment.  

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa