El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La secretària del 13 tracta la Guàrdia Civil com els “meus”
  • CA

Testimoni estrella. De nou, la secretària judicial del jutjat 13 de Barcelona, Montserrat del Toro, ha declarat aquest matí a la fiscalia, en la vista oral del judici contra la cúpula d’Interior. Una declaració molt semblant a la que va fer al Tribunal Suprem, tot i que amb matisos. De fet, ha esmenat la convicció que Carme Forcadell va estar a la concentració d’Economia, ha repetit la història de l’helicòpter i s’ha descobert que va sopar. La clau de volta del seu relat -més que crític amb els Mossos- s’ha mostrat sense embuts. “Jo parlava amb els meus”, ha aclarit quan es referia als agents de la Guàrdia civil que assistien la comitiva judicial de l’escorcoll. Una diferència clara i volguda respecte el tracte amb els Mossos. 

 

La declaració amb el fiscal semblava una cita de Firts Dates. Pedro Rubira li ha demanat aixecar la veu peruè amb l’edat per oïda. El ministeri públic tenia el relat fet i només ha fet l’esforç de prèmer el ‘play’ de la lletrada judicial que ha rememorat al seva declaració davant Manuel Marchena però amb algun matís i mirant de contenir l’exageració. El caire d’Industrial Light and Magic de la primera declaració s’ha quedat en efectes especials de sèrie B. A més, la lletrada de Trapero, Olga Tubau, ha acabat de passar el ribot per les contradiccions. 

 

La lletrada ha admès que van aparcar els vehicles a fora de manera temporal. Una versió que ha corroborat el tinent de la Guàrdia Civil encarregat de la seguretat de la comitiva judicial que escorcollava la seu d’Economia. De fet, ha admès que finalment no van poder entrar els vehicles perquè “ja no van tenir temps” perquè la concentració es va anar amplificant. 

Un cop començat l’escorcoll, Del Toro ha dit que va veure la intendent Teresa Laplana -imputada per sedició- a les 9:30 del matí dins d’Economia quan la comandament dels Mossos no hi va entrar fins les 9:54. S’ha hagut d’autoesmenar igual que la part del seu relat d’haver sentit Carme Forcadell en la concentració. “Bé, un Guàrdia Civil m’ho va dir i vaig fer una relació d’idees entre la veu i el to de la dona que parlava”, ha justificat. 

Del Toro ha insistit que “sabien que seria un dia complicat”. És més, l’ha qualificat de “macrooperació”. Tot i això ha admès que no van avisar als Mossos malgrat que l’operació es va planificar amb temps. En aquest marc ha continuat narrant un escenari “dantesc” a la seu d’Economia. “Vaig veure la gent aixafada a les portes d’entrada”, ha retret quan el tinent en la seva declaració anterior havia assegurat que sempre hi va haver un metre entre els manifestants i la policia.  

 

També ha comentat que van haver de dinar i sopar entrepans per no trencar la unitat d’acció de l’escorcoll. De fet, van sopar després que els Mossos li negessin la possibilitat de sortir amb helicòpter. Concretament, la policia li va oferir tres opcions per sortir de la seu d’Economia un cop acabés l’escorcoll. Va dir que no a la primera que consistia en sortir acompanyada de dos agents que l’acompanyarien fins al Metro. Tampoc va voler la segona: sortir a través d’un cordó de la Brimo fins al carrer Balmes. Finalment, va proposar “sortir pels aires”, però aquesta els Mossos li van treure del cap. 

Finalment, i segons el seu relat, va telefonar al magistrat Juan Antonio Ramirez Suñer, i li va demanar que la “treiés”. Al cap de poca estona, es van personar Mossos de paisà que tenien l’ordre del Major Josep Lluís Trapero de treure-la d’Economia. Van triar la sortida pel teatre Coliseum. Una sortida que ha detallat amb una precisió quirúrgica i amb prou tensió narrativa. Una sortida que va implicar un mosso agenollat per fer de tamboret, un altres que l’agafaven per fer-la saltar a l’altra banda d’una paret d’on “s’havia de desprendre”.

Poc després van entrar al Teatre Coliseum on va caminar “arrambada a la paret” per evitar ser vista pels concentrats. Allà es va esperar al camerí -que va trobat molt petit- durant mitja hora fins que van poder sortir en acabar la funció. Un cop fora es va amagar rere una columna a esperar de nou que sortissin els actors per utilitzar la mateixa porta. Aleshores va sortir cap el carrer Balmes cap un cotxe policial no logotipat i van fugir a tota marxa cap a la Ciutat de la Justícia. 

 

Un cop explicada l’odissea. La lletrada ha admès que l’operació s’havia planejat amb molt temps. Tubau li ha fet admetre que l’operació s’havia planejat amb molt temps i que a partir del 20S, el Major va proposar-li posar protecció al seu domicili i li van recomanar desaparèixer de les xarxes socials. Porta escorta policial des de la seva declaració al Suprem. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa