El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El secretari del TSJC: “La magistrada va demanar paciència, prudència i contenció per l’1-O”
  • CA

Red-bull per a la defensa del Major Josep Lluís Trapero. Ha estat la declaració del secretari del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Joaquim Martínez, d’aquest matí al judici contra la cúpula d’Interior a l’Audiència Nacional. El secretari ha estat clar, amb subjecte, verb i predicat com a testimoni de les reunions que es van celebrar al Palau de Justícia amb els caps de Mossos, CNP i Guàrdia Civil el 27 de setembre quan els hi va lliurar la interlocutòria que ordenava impedir el referèndum. “La magistrada Mercedes Armas va donar les gràcies a les policies per assistir a la reunió”, ha explicat. En aquest marc, segons la versió del secretari, la Magistrada també va emfatitzar que “el Primer d’Octubre serà un dia difícil i complicat però que confiava en la professionalitat dels cossos policials i els demanava actuar amb paciència, prudència i contenció”. També ha detallat la reunió que van celebrar al TSJC amb Trapero i el coordinador de l’operatiu, Diego Pérez de los Cobos. 

 

El testimoni ha estat clau per escatir tant què va passar quan Armas va canviar el marc d’actuació vers l’1-O i la reunió famosa que es va celebrar el mateix Primer d’Octubre i que De los Cobos no va recordar en la seva testifical. Amb to d’una rigorositat professional, el lletrat de l’Administració de Justícia ha detallat la reunió que va celebrar el 27 de setembre amb el general Ángel Gozalo, cap de la Guàrdia Civil, el cap del CNP a Catalunya, Sebastián Trapote i el Major dels Mossos. “Els vaig lliurar l’ofici, amb la part dispositiva de la interlocutòria”, ha assenyalat. 

Aleshores, i seguint la versió del testimoni, Trapero va plantejar “dubtes sobre quin havia de dirigir el dispositiu conjunt”. Va ser llavors quan la Magistrada va decidir afegir l’article 46.2 i l’article 2 del Reglament a l’interlocutòria que implicava la confussió de l’actuació dels tres cossos. “El Major va prendre moltes notes”, ha recalcat el secretari. 

 

“Un cop lliurat el segon ofici i com a tancament la Magistrada va donar les gràcies a les policies per assistir a la reunió”, ha desglosssat per afegir una dada clau. Atesa la versió del secretari Armas va apuntar que “el dia 1 seria difícil i complicat però que confiava en la professionalitat dels tres cossos policials i sobretot que calia actuar amb prudència, paciència i contenció”. Aquesta versió és calcada a la versió del Major Trapero i la que va explicar als comandaments en distintes reunions de Prefectura. 

 

La segona reunió, l’1

En segon terme, Martínez ha narrat al Tribunal una segona reunió. Aquesta es va celebrar perquè el mateix dia 1, el Major el va telefonar entre les 10 i les 11 del matí, arran de les “situacions greus” que s’estaven vivint a Catalunya. Armas va accedir a la reunió i el va convocar a les 12. També s’hi va presentar Pérez de los Cobos. “Jo no el vaig convocar”, ha assegurat passant aquesta responsabilitat a la magistrada. 

A la reunió, de la que en va ser testimoni, De los Cobos va assegura que tenia present aquestes situacions, però que “ho tenia tot sota control”.  La Magistrada els va proposar a Trapero i De los Cobos quedar-se al despatx i comentar-ho. I així ho van fer. El secretari i la magistrada va marxar. Aquesta reunió no la tenia gaire present en el seu testimoni el mateix De los Cobos. “Em vaig quedar al despatx del cantó i vaig sentir com marxaven”, ha alertat el secretari sense afegir res més. De fet, no calia, el somriure de Tubau ho deia tot. 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa