Sassoli: el Parlament Europeu està "preparat" per aplicar la sentència del TJUE sobre Junqueras

El president de la cambra europea planteja impulsar una "llei electoral europea comuna" perquè tots eurodiputats siguin escollits amb "les mateixes regles"

El president del Parlament Europeu, David Sassoli, ha assegurat que l'Eurocambra està "preparada" per aplicar la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre el cas d'Oriol Junqueras. "El nostre comportament s'ha regit per la necessitat de complir amb la legislació existent", ha defensat, ja que la cambra ha mantingut al judici que el líder d'ERC no tenia condició d'eurodiputat ni immunitat perquè Espanya no el va incloure a la llista definitiva de membres. Tanmateix, Sassoli ha proposat impulsar una "llei electoral europea comuna" per la qual els membres del Parlament Europeu siguin escollits amb "les mateixes regles". "Això seria genial i un exercici en democràcia que podria permetre que les nostres institucions siguin més representatives del que són", ha apostat.

Sassoli ha fet aquestes declaracions durant el plenari del Comitè de les Regions on un diputat de l'N-VA s'ha queixat per la situació dels presos i dels eurodiputats electes independentistes sense escó. El Suprem va preguntar al TJUE si Junqueras tenia immunitat després de ser proclamat electe i si tenia l'obligació d'alliberar-lo de la presó preventiva per jurar la Constitució, requisit exigit a l'Estat per adquirir el mandat d'eurodiputat. Actualment, les eleccions europees estan regides per una llei electoral del 1976 que estableix un marc general a la UE però que, en gran part, deixa en mans dels estats membres l'organització dels comicis. En el cas d'Espanya, s'exigeix el jurament de la carta magna després de les eleccions per poder ocupar l'escó a l'Eurocambra.

 

Si bé la pregunta prejudicial del Suprem no menciona aquesta qüestió, en la primera fase judicial del cas al TJUE l'Advocat General va concloure que els estats no poden imposar requisits com aquests i que els eurodiputats ho són només pel mandat que atorguen les urnes. El 19 de desembre els magistrats de la sala gran del TJUE emetran el seu veredicte que no necessàriament ha d'estar en línia amb les conclusions de l'Advocat General.

 

Comentaris (5)
Europa ? Ecs !! Fa 1 mes
Això de la UE és com un grup de jubis que es troben al bar a fer la butifarra , ara bé, els de la butifarra son lliures i honrats i els de la UE estan lligats de mans i peus perquè han de pagar / cobrar favors els uns als altres, vaja , quedar bé amb tothom i això és impossible . Primer marxem de Ñ i depressa i després ha mirarem de marxar d’Eurooa .
Gloria Fa 1 mes
El parlament Europeu una oficina recaudadora i res més , incapaços de soluciónar cap problema . Sana de marxar d,escanya i d,Europa per ser un país lliure i pròsper
Vicenç Ramoneda Fa 1 mes
Si el president de la cambra europea planteja impulsar una "llei electoral europea comuna" perquè tots eurodiputats siguin escollits amb "les mateixes regles" voldrà dir que espanya la fotran fora de la Unió?
Fat Boy Fa 1 mes
Junqueras es un representant dels europeus que viuen a l'estat espanyol o un representant de l'estat espanyol a Europa?. Si hi ha un conflicte d'interessos entre els europeus que l'han votat i l'estat espanyol, de quin costat hauria de posar-se?. Aixi, doncs, quin sentit te haver de jurar una constitucio que no te cap obligacio ni de defensar ni d'acatar en el seu ambit d'actuacio, igual que la resta de diputats europeus. Es mes, hauria d'estar prohibit jurar-la perque anteposen una obligacio al
magrab Fa 1 mes
"El 19 de desembre els magistrats de la sala gran del TJUE emetran el seu veredicte que no necessàriament ha d'estar en línia amb les conclusions de l'Advocat General." Ara ho entenc: acataran la decisió del jutjat, però només a partir d'ara. O sigui, deixarà els representants catalans fora, però Europa salva el soldat Espanya i a la vegada la seva reputació. Molt elegant, la solució, si senyor.
CardiCat Fa 1 mes
He entès ella mateix que tu. I més si es basen en la llei del 1976.