El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Santiago Espot, a judici a l’Audiència Nacional per “injúries al rei” i “ultratge als símbols d’Espanya”
  • CA

 

El Jutjat central d’Instrucció número 4 de Madrid ha decidit enviar a judici a l’Audiència Nacional (AN) el president de Catalunya Acció, Santiago Espot. En una interlocutòria a la qual ha tingut accés El Món, el jutge encausa Espot al considerar que aquest hauria pogut cometre delictes d’injúria contra el rei i d’ultratge als símbols d’Espanya, com a conseqüència d’haver signat i promogut el manifest “Per la pitada a l’himne espanyol i al Rei Felip de Borbó” durant la final de la Copa del Rei que es va disputar el maig del 2015 entre el Futbol Club Barcelona i l’Athletic Club de Bilbao al Camp Nou i que va estar presidida pel rei Felip VI. El jutge instructor opina que Espot va aprofitar la pantalla de Catalunya Acció per dur a terme “els seus propòsits de menysprear a Espanya”.

 

 

Espot va comparèixer en el Jutjat Central d’Instrucció el passat mes de novembre en qualitat d’investigat, acollint-se al seu dret a no declarar per entendre que va fer ús dels seus drets de llibertat d’expressió i ideològica. El procediment va començar amb la interposició d’una denúncia que va recaure al jutjat d’Instrucció número 2 de Barcelona, fins que aquest s’inhibeix a favor de l’AN i passa al jutjat Central d’Instrucció número 4 d’aquest tribunal. Tot i que en un primer moment el jutge instructor Fernando Andreu va decidir arxivar la investigació el mes d’abril passat perquè els fets van ser “idèntics o gairebé afins” als que van passar l’any 2009, quan hi va haver una altra xiulada a l’himne d’Espanya en presència del rei espanyol i amb la participació dels mateixos equips a la ciutat de València; la Secció Tercera de la Sala de lo Penal va obligar l’Instructor a continuar amb la investigació per la possible comissió d’un fet delictiu i les persones que el van portar a terme, estimant així el recurs presentat per la Fiscalia, al qual es van adherir Manos Limpias i el partit polític VOX.

 

Segons ha explicat al Món l’advocat d’Espot, Albert Boada, després que el president de Catalunya Acció comparegués a l’AN i decidís no declarar, la Fiscalia va demanar com a mesura cautelar que l’activista independentista es presentés cada 15 dies als jutjats, una petició que no va ser acceptada pel jutge instructor després que l’advocat argumentés que no estava justificada. Després de 18 mesos d’instrucció, aquest mes de juny la Fiscalia va demanar ampliar el termini d’investigació 18 mesos més. Tot i que a Espot se li van concedir tres dies per fer al·legacions a l’esmentada sol·licitud, el jutge instructor va decidir en dos dies acceptar la petició de la Fiscalia. L’advocat d’Espot va interposar un recurs de reforma i va presentar al·legacions, i finalment el jutge instructor ha donat la raó a Espot i no ampliarà el període d’investigació. Però en comptes d’arxivar la causa, ha resolt mitjançant una interlocutòria, a la qual ha tingut accés El Món, obrir judici contra el president de Catalunya Acció.

Ara, la Fiscalia té 10 dies per sol·licitar l’apertura de judici oral o el sobreseïment de la causa contra Espot, sense perjudici que es pugui demanar excepcionalment la pràctica de diligències complementàries que es considerin indispensables per formular l’acusació. El president de Catalunya Acció té ara cinc dies per recórrer la interlocutòria del jutge instructor; però Espot ha decidit no seguir el consell del seu advocat i no ho farà. Després que se li doni traslladat del previsible escrit d’acusació de la Fiscalia, l’advocat d’Espot presentarà l’escrit de defensa i el jutge ho elevarà a la sala que ha de jutjar el cas, que admetrà les proves de les parts i marcarà dia pel judici.

 

La Fiscalia pot demanar per l’activista independentista de 6 mesos a 2 anys de presó si considera que el delicte d’injúries contra la Corona és greu, i de 6 a 12 mesos de multa si opina que és lleu. Pel delicte d’ultratges als símbols d’Espanya, Espot podria ser condemnat amb una multa de 7 a 12 mesos. Les quanties de les multes s’imposen en funció del patrimoni del condemnat. Si finalment l’AN condemna el president de Catalunya Acció, aquest podria interposar un recurs davant del Tribunal Suprem.

 

Procediment administratiu

 

El Comitè Nacional Antiviolència es va reunir el dia 2 de juny del 2015, només 48 hores després de la final de Copa, a instàncies de presidència del govern espanyol, que a la mitja part del partit va emetre un comunicat dient que s’investigués la xiulada. Després d’aquesta reunió, el secretari general d’Interior va demanar que s’investiguessin els autors i signants del manifest per la xiulada. El 27 de juliol es va reunir el mateix Comitè i va decidir imposar multes per via administrativa que pujaven a 890.000 euros: 100.000 per a Catalunya Acció, 90.000 per a Santiago Espot i 70.000 a les 10 entitats signants del manifest. L’inici del procediment penal atura la via administrativa i just després que Espot es negués a declarar a l’Audiència Nacional, el ministeri fiscal record al ministeri de l’Interior que quan acabi el procediment penal ha d’activar la via administrativa.

 

“Això sembla Corea del Nord!”

 

Espot no s’ha mostrat sorprès pel fet que el jutge instructor hagi decidit enviar-lo a judici, i ha assegurat en declaracions al Món que és “una mostra més que a l’Estat espanyol està perseguit opinar“. “L’Estat espanyol ha retrocedit, de nou, unes quantes dècades perquè s’havia dit que totes les idees eren defensables de paraula i per escrit, i això demostra que no és així”, ha lamentat el president de Catalunya Acció, que ha afegit que és “terrible que la figura del Rei estigui protegida d’aquesta manera, en el Codi Penal”. Per a Espot, és “una situació pròpia de règims que pensàvem que ja estaven absolutament caducats”, i exclama que “això sembla Corea del Nord, que no pots tocar al cap de l’Estat!” 

 

“No podem votar, no podem tenir seleccions, no podem tenir corredor mediterrani i tampoc la gent pot xiular”, ha resumit l’activista independentista, que també assenyala que “tots els Estats que estan a punt de perdre un territori fan tots els possibles per evitar-ho, i l‘Estat espanyol aplicarà el Codi Penal per evitar que l’independentisme creixi“. 

 

Així va ser la pitada a l’himne espanyol de la final de Copa del 2015 vista des del Camp Nou: 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa