Santi Vila demana a la Caixa de Solidaritat la fiança per Sixena

Debat en el si de l’entitat de socors que també abonarà la del conseller Lluís Puig

“Tenim debat intern perquè hi ha gent que s’esvera”. Aquesta és la reflexió a El Món d’un dels membres rectors de la Caixa de Solidaritat, l’entitat creada per tal de sufragar les despeses de la repressió espanyola contra el sobiranisme i la llibertat d’expressió. El motiu del “debat”, segons ha pogut saber aquest diari, és la petició de l’exconseller Santi Vila per tal que la Caixa de Solidaritat aboni la fiança que el jutjat número 3 d’Osca li ha imposat a ell i al també exconseller de Cultura, Lluís Puig, ara a l’exili, per l’art de Sixena.

Concretament, la justícia espanyola va desestimar dijous passat els recursos presentats per Puig i Vila amb què reclamaven la rebaixa de la fiança imposada arran de l’obertura del judici oral contra tots dos per desobediència no haver lliurat a l'Aragó les 44 peces de Sixena del Museu de Lleida, tot i l'ordre judicial de fer-ho. Així, la jutgessa va mantenir la fiança de 216.000 euros a Vila i 88.000 euros a Puig.

La petició de Vila ha encetat un debat que alguns dels gestors de la caixa solidària titllen “d’incòmode”. “La fiança no és contra els consellers, sinó contra i pel càrrec que ostentaven a la Generalitat i en compliment de les ordres del Govern i el mandat del Parlament”, comenten les mateixes fonts. En aquest sentit, recorden que “Vila va estar molt més temps en el càrrec, pledejant contra Sixena, que no pas Puig, i en canvi pel conseller a l’exili ningú posa el crit al cel per la seva petició”, apunta un altre dels proscriptors de la Caixa de Solidaritat. “No es pot justificar que pel mateix cas a un sí i l’altre no, quan en Vila es va enfrontar més temps als jutjats aragonesos”, conclouen.

“Hi ha un debat intens, entre els que consideren que té tot el dret a que s’aboni i els que arrufen el nas, al capdavall, durant el judici del procés la Caixa de Solidaritat no va abonar res per la seva causa”, remarquen. En qualsevol cas, l’entitat demana “discreció” en els seus debats i decisions internes. “Tenim més problemes que no pas la decisió d’en Vila i són les quantitats que preveiem que s’hauran d’afrontar si els processos al Tribunal de Cuentas continuen endavant”, afegeixen.

 

Més inhabilitació i multes

A banda d'assumir aquestes fiances, el ministeri públic també hi fica cullarada. La fiscalia sol·licita dos anys d'inhabilitació i una multa de 6.138 euros a Vila i a Puig per un delicte desobediència mentre que l'acusació particular, representada per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca), a través de l'advocat Jorge Español, sol·licita onze mesos de presó, 162.000 euros de multa i dos anys i nou mesos d'inhabilitació de càrrec públic per a l'exconseller de Cultura Santi Vila i una multa de 66.000 euros i dos anys d'inhabilitació per al seu successor al càrrec, Lluís Puig. A més de la desobediència, l'acusació particular també acusa Vila d'un possible delicte d'usurpació d'atribucions judicials.

 

 

Comentaris